Вдъхнови се

Войната не е приключение, а болест

10:02, June 29, 2022 | От New Me
Снимка: Diégo GERNAIS / Pixabay

На тази дата – 29 юни, през 1900г. е роден френският писател Антоан дьо Сент-Екзюпери. Да не забравяме, че освен писател, той е бил и авиатор. Едно не може да му се отрече – знаел е как да полети в литературата и да изпише името си завинаги в небето.

Неговите романи, макар и да не са напълно автобиографични, са вдъхновени от жизнения му път на пилот. Най-значимият му литературен успех е философско-поетичната приказка „Малкият принц“. 

Въпреки успехите си, през 1943 г. Антоан дьо Сент-Екзюпери решава, че не може да остави страната си по време на Втората световна война и да гледа отстрани. Включва се в армията и настоява да лети въпреки възрастта си и някои здравословни проблеми. 

На 31 юли 1944 г. той излита със самолета си от Корсика и повече не се връща. Тъй като не са открити нито той, нито самолета му, дълги години се спекулира около мистериозното изчезване на Екзюпери. И така до 2000 г., когато в Средиземно море, близо до Марсилия, водолази се натъкват на изчезналия самолет. И макар да има следи от стрелба по машината, мнозина смятат, че истинската причина за смъртта му си остава мистерия.

В памет на големия писател подбрахме част от най-силните думи, които ни е оставил...

*********

Времето за действие е сега. Никога не е късно да направиш нещо.

Любовта не е да се взирате един в друг, а да гледате в една посока.

Единственото, което има значение, са усилията ти.

Да си човек значи да си отговорен.

Войната не е приключение, а болест.

Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: "Моето цвете е там някъде".

Ах, мъничък принце, така постепенно разбрах твоя малък тъжен живот. Дълго време единственото ти развлечение е било сладостта на слънчевите залези.

Бодлите не служат за нищо, цветята ги имат от чиста злоба.

В този спящ малък принц най-силно ме вълнува неговата вярност към едно цвете, образът на розата, която сияе в него като пламък на лампа дори когато той спи...

Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.

Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

Какво е обред? - И това е нещо отдавна забравено. - Именно то прави един ден различен от другите дни, един час различен от другите часове.

Знам една планета с един червендалест господин. Той никога не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, освен сметки. Цял ден повтаря като теб: "Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек!", и се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба!

Когато на теб пръв ти хрумне някоя идея, ти взимаш патент за нея и тя е твоя. Аз притежавам звездите, защото никой преди мен не се е сетил да ги притежава.

Какво значи „да опитомиш“?... ... ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... ...в живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.

Моето цвете изпълни с благоухание цялата ми планета, но не умеех да му се радвам. Онези думи за ноктите, вместо да ме раздразнят, трябваше да ме трогнат...

Къде са хората? ... ...- Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много.

Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите.

Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.

Питам се - рече той - дали звездите не са осветени, за да може всеки да намери някой ден своята. Виж моята планета. Тя е точно над нас... Но колко е далеч!

През живота си имах голям брой срещи с голям брой сериозни хора. Живял съм много при възрастните. Виждал съм ги съвсем отблизо. Това не подобри особено мнението ми за тях.

Никога не ни харесва там, където сме - каза стрелочникът.

Така въпреки доброто желание, породено от любовта му, малкият принц бързо започна да го подозира. Бе приел сериозно незначителните му думи и се почувства много нещастен.

Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец...

Това е въпрос на дисциплина - каза ми по-късно малкия принц. - Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата.

Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил.

Този човек - би бил презиран от всички други... ... Ала той единствен не ми изглежда смешен. Може би защото се занимава с друго, а не със себе си.

Тогава нищо не разбирах! Би трябвало да го преценявам не по думите, а по делата. То ме изпълваше с благоухание и светлина. Изобщо не биваше да бягам! Зад дребните му хитрости трябваше да доловя неговата нежност. Цветята са толкова противоречиви! Но бях прекалено млад, за да зная как да го обичам!

Тъй като аз ще живея на една от тях, тъй като аз ще се смея на една от тях, когато погледнеш нощем небето, ще ти се струва, че всички звезди се смеят. Ти ще имаш звезди, които знаят да се смеят!

Трябва да бъдеш много търпелив. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения.

Хората – каза малкият принц – се пъхат в бързите влакове, но вече не знаят какво търсят. И затова започват да се движат, но се въртят в кръг...

Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.

Цветята са слаби. Наивни са. И се пазят, както могат. Мислят се за страшни с техните бодли.

Imasmi web loading