Една рецепта, която ще изпълни дома ви с божествено ухание и гарантирано ще е много вкусно.
В студените дни няма нищо по-приятно от това да се отдадете на експерименти в кухнята и да си направите уханни домашни еклери. Ето нашето предложение за този уикенд.
Продукти
За тестото:
4 яйца
80 г масло
125 г брашно
100 мл прясно мляко
100 мл вода
1/2 с.л. сол
1 чаена лъжичка захар
За крема:
4 жълтъка
70 г грама захар
40 г царевично нишесте
480 мл прясно мляко
2 с.л. ванилов екстракт
15 г масло
Приготвяне
За крема:
1. В голяма купа сложете 4 жълтъка, добавете захарта и разбъркайте много добре, докато се получи гладка смес. Сложете и нишестето, след което разбъркайте пак.
2. В касерола сипете млякото и го оставете да заври на котлона. След това изсипете 1/3 от него в сместа за крема и разбъркайте. Когато се разбие добре, изсипете цялата смес в останалото мляко.
3. Върнете на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Когато го махнете от котлона, сипете ванилията и маслото. Разбъркайте, докато се разтопи, след което сипете крема в купа и го оставете да изстине.
За тестото:
1. В касерола сипете млякото и водата. Сипете солта, захарта и маслото, а после сложете на котлона. Когато маслото се разтопи, махнете за малко касеролата от печката и добавете брашното. Разбъркайте много добре, а после върнете на котлона за още 1-2 минути, като не спирате да бъркате тестото.
2. Когато сте готови, махнете тестото от котлона и го сипете в голяма купа. Добавете едно по едно 4-те яйца, като постоянно разбърквате след всяко от тях.
3. Сложете в пош и направете еклерите в тава върху хартия за печене. Еклерите се пекат на 180 градуса и вентилатор до зачервяване (около 30 мин.).
4. Когато са готови направете 2-3 малки дупки отдолу на всеки еклер и с пош ги напълнете с крема.
* Еклерите можете да поръсите отгоре с пудра захар или разтопен черен шоколад, както и да декорирате с плодове по вкус.