Книги и филми

Топ 100: Най-добрите книги за тийнейджъри

10:02, June 15, 2022 | От New Me
Снимка: Mike L on Unsplash
1. Властелинът на пръстените - Джон Толкин

Най-епичното фентъзи на всички времена. Приключения, причудливи създания, битки между доброто и злото. Всеки тийнейджър ще запомни тази история за цял живот. И макар филмите да са едни от най-добрите екранизации, правени някога, книгата е още по-велика. Отличен избор за всеки подрастващ и книга, която задължително трябва да има в библиотеката си.

2. Хари Потър - Джоан Роулинг

Поредица, която не само тийнейджърите, но и вече отдавна порасналите обожават. Историите на момчето-магьосник плениха сърцата на милиони по цял свят и определено има защо.

3. Игрите на глада - Сюзан Колинс

Разказва се историята на младата Катнис, която е принудена да влезе в брутална битка с представителите на различни окръзи, за да спаси сестра си. Извратеното правителство организира жестокото си забавление всяка година, като накрая ще оцелее само един. 

4. Здрач - Стефани Майер

Една от най-любимите книги на тийнейджърките по цял свят. Бела се премества в малко градче, тъй като майка й се омъжва повторно и се налага да пътува често с новия си съпруг. Младото момиче ще живее при баща си и започва да учи в местната гимназия. Именно там се натъква на семейство изключително талантливи вампири и се влюбва в единия от тях.

5. Игра на тронове - Джордж Мартин

Едва ли има някой, който да не е гледал поне малко от един от най-успешните сериали, направен именно по тази поредица. Естествено, книгата е още по-добра, поне по наше мнение. Паралелно се проследява историята на няколко кралски семейства и обкръжението им. Сложни връзки, интриги и брутални злодеи - тук ще намерите от всичко.

6. Пърси Джаксън и боговете на Олимп - Рик Риърдън

Отново много силна фентъзи поредица, която младите читатели по цял свят обожават. Пърси открива, че е полубог и започва да отключва все повече от силите си. Неговият баща се оказва Посейдон, а различни митични създания ще се появят в живота му, като някои ще се опитват да го наранят, а други ще се превърнат в негови приятели.

7. Ерагон - Кристофър Паолини

Бедният младеж Ерагон намира скъпоценен камък в гората. Или поне така си мисли. Камъкът се оказва драконово яйце, от което скоро се излюпва красиво и могъщо създание. Заедно с Ерагон, двамата ще се изправят срещу жестоки противници, за да се преборят със злия император Галбаторикс.

8. Грозните - Скот Уестърфийлд

Книгата започва със стремежа към красота, който в един измислен свят е по-силен от всичко. 16-годишната девойка Толи очаква с нетърпение операцията, която ще я превърне от грозно пате в красавица и ще й позволи да се движи в един кръг, създаден за забавления и удоволствия. Всичко се променя обаче, когато най-добрата й приятелка изчезва и красивата фасада на този измислен свят започва да се пропуква. На Толи й предстои съдбовно решение - дали все пак да влезе в кръга на избраните.

9. Град от кости - Касандра Клеър

Полуангели бродят сред нас и ловят "сенките". Те защитават хората от злите създания, които се промъкват в нашия свят. Демони, магьосници, вампири и други тайнствени създания ще ви пренесат в един изключително вълнуващ свят, който не е за изпускане.

10. Гордост и предразсъдъци - Джейн Остин

Книга, в която всяка тийнейджърка ще се влюби, макар и сюжетът да ни пренася няколко века назад. Вечната история на Елизабет и Дарси е най-красивата и най-обичаната за няколко поколения дами. Богат изказ, чувство за хумор, интригуващи персонажи и различни интересни ситуации, в които попадат. А метаморфозите, които настъпват в два силни характера, са изключителни.

11. Малки жени - Луиза Мей Олкът

Още една класика, която всяко момиче трябва да прочете. Няколко сестри - всяка със своята индивидуалност, интереси и вълнения, преминават през най-щастливия, но и най-сложен етап от живота си. Този, в който трябва да се превърнат в жени. Любови, разочарования и тежки удари на съдбата. Но въпреки това те ще успеят да преодолеят всичко.

12. Белият олеандър - Джанет Фич

Доста тежка книга, която разказва за тийнейджърка, местена от един приемен дом в друг. А токсичната й майка, която е осъдена за убийство, успява да съсипе живота й дори от затвора. Младото момиче влиза в спиралата на лоши компании, безразборни връзки и никакъв стимул да се измъкне от всичко това. Дали все пак ще успее да промени живота си към по-добро? 

13. Дивергенти - Вероника Рот

Съществуват няколко касти, а на всички младежи им е даден шанс да изберат своята. Но веднъж вземат ли своите решения, връщане назад няма. Трис от кастата на Аскетите решава да се прехвърли при Безстрашните. Там среща Четири, в който се влюбва, но двамата ще трябва да се изправят пред най-страшния заговор, който може да подчини кастите и да заличи Аскетите.

14. Аз преди теб - Джоджо Мойс

Тази съвременна любовна история бързо се превърна в бестселър. Книга, която се чете наистина на един дъх и е особено близка до по-младите. Това обаче не значи, че не трябва и вие да й дадете шанс, ако отдавна сте отминали тийнейджърските си години. Наета да прави компания на богаташки син, останал инвалид след инцидент, Луиза ще трябва да преодолее тежкия му характер, гнева му срещу целия свят и да го убеди, че все още си заслужава да живее.

15. Белязана - Кристин Каст

Още една вампирска поредица, която се превърна в бестселър. Тийнейджърката Зоуи е белязана и ще трябва да влезе в училище за вампири. Там среща истински приятели, но си печели и врагове, а една зла сила ще се окаже по петите й.

16. Крадецът на книги - Марйъс Зюсак

Много любима история на младежите. Сюжетът ни прехвърля във Втората световна война и впечатленията на едно младо момиче от войната, отношенията между хората и притегателната сила на книгите. А разказвач е не друг, а самата Смърт.

17. Интервю с вампир - Ан Райс

Една доста по-мрачна история за вампири, в която и момчетата могат да се насладят на сюжета за тези тайнствени и страховити създания без романтичните отклонения. Жестокост, похот, удари под кръста и една доста изненадваща развръзка, която малцина ще очакват.

18. Джейн Еър - Шарлот Бронте

На какво може да се натъкне една невинна и скромна гувернантка, когато отиде да работи в мрачно и страховито имение? Какви ужасни тайни могат да изплуват от миналото на господаря и може ли моралът и дългът да отстъпят пред изпепеляващата любов? Този роман ще предложи толкова много обрати и тайнствени персонажи, че тийнейджърите ще останат запленени до самия край на книгата. Истински шедьовър, който трябва да имат в библиотеката си.

19. Вината в нашите звезди - Джон Грийн

Много въздействаща книга, която ще впечатли всеки младеж. Хейзъл се бори с тумор, а прогнозите за това да живее са повече от лоши. Медицината й печели няколко години живот, но въпреки това чувството за обреченост е смазващо. Докато не се появява някой, който ще преобърне всичко и ще пренапише историята.

20. Академия за вампири - Ришел Мийд

Съществуват два вида вампири - едните са сякаш излезли от най-големите кошмари на хората и вземат невинни жертви, а другите са добри. Именно те трябва да се обучават далече от хорските очи, за да могат да се изправят срещу злото и да го надвият.

21. Говори - Лори Халсе Андерсен

Бестселър, който може да опише живота на немалко момичета. Впоследствие е бил забраняван много пъти в училища, но въпреки това историята между страниците развълнува младежите по цял свят. 15-годишната Мелинда се изправя срещу упреците на съучениците и приятелите си, защото си е позволила да извика полиция по време на най-голямото училищно парти. Никой не иска да я изслуша и да разбере какво се е случило. Докато историята не се разплита и не става ясно, че Мелинда е била изнасилена именно тогава, а насилникът й все още учи редом с нея...

22. Паднали ангели - Кейт Лорън

Даниел и Лус са ученици в гимназията. Лус се влюбва в Даниел още в първия миг, щом го зърва. Нищо не може да попари чувствата й, дори привидно хладното му държание. Но двамата ще се окажат две създания, чийто път се пресича на всеки 17 години и завършва фатално. Дали ще успеят да променят тъжния край на приказката си този път?

23. Да убиеш присмехулник - Харпър Ли

Публикувана през 1960-а, тази неостаряваща класика изучава човешкото поведение. В нея се преплитат любов, омраза, предразсъдъци, лицемерие и малко хумор. Книгата със сигурност няма да остави безразличен никой тийнейджър и ще я запомни за цял живот.

24. Хрониките на Нарния

Магичен свят, който крие хиляди приказни създания. Едно незабравимо приключение, в което се впускат човешки деца, само за да осъзнаят, че сред красивото стои притаено нещо зло и те ще трябва да се изправят срещу него.

25. Отнесени от вихъра - Маргарет Мичъл

Закъде ще е този списък, ако не присъства именно тази книга, с толкова много страст и обрати. Тази книга не спестява нищо - нито за живота, нито за взаимоотношенията между хората. Приключенията на Скарлет вълнуват всяко момиче - от 12 до 112-годишна възраст...
26. Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд

Великата книга на Оскар Уайлд неслучайно попада в тази класация. Ще накара всеки да се замисли за доброто и злото, за действително красивото и грозното. А тази тема вълнува особено подрастващите. Именно това е четивото, което ще им помогне да осъзнаят, че красотата си има своята тежка цена и своите недостатъци.

27. Повелителят на мухите - Уилям Голдинг

Група младежи, които се озовават на безлюден остров след самолетна катастрофа, ще трябва да организират наново живота си в тази толкова екстремна ситуация. Ролите трябва да бъдат разпредели, а нещата много бързо могат да излязат от контрол и да придобият грозни щрихи. 

28. Ан от фермата "Грийн Гейбълс" - Луси Монтгомъри

Поредица от няколко книги, които проследяват приключенията на едно умно, забавно и безкрайно палаво момиче, докато расте. Постепенно детските лудории преминават в младежки трепети, за да разцъфнат в една от най-красивите любовни истории.

29. Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс

Един най-обикновен и дори леко скучноват мъж се оказва последният жител на планетата, спасен преди тя да бъде унищожена. Така започва пътуването му през времето и пространството заедно с неговия спасител. А ситуациите, в които попадат, са колкото вълнуващи, толкова и забавни. Много свежа и интересна книга, която младежите гарантирано ще харесат.

30. Колелото на времето - Робърт Джордан

Поредната любима фентъзи поредица за младежите от цял свят. Приказен свят на даровити хора и дракони, а търсенето на "преродения" от тях ще реши съдбата на Земята. Приключение, което всеки ще е щастлив да изживее с тези над 10 книги на Джордан.

31. Дракула - Брам Стокър

Вероятно в главата ви изниква великият филм на Копола от 90-те по едноименната книга. Но хартиеният вариант е също толкова страховит и въздействащ, ако не и повече. Мрачна и едновременно с това красива история за чудовищата и любовта.

32. Принцесата булка - Уилям Голдман

В тази книга има от всичко - хумор, романтика, приключения и елементи на фентъзи. Принцесата трябва да бъде пожертвана и да се даде за съпруга на зъл владетел, за да се избегне война. Точно преди сватбата обаче, принцесата е отвлечена от банда разбойници, които ще се окажат не това, което очаква...

33. Животът на Пи - Ян Мартел

Проследява фантастичното приключение на едно момче, което оцелява след корабокрушение. А в негов спътник ще се превърне не друг, а един бенгалски тигър. Дори да ви звучи малко наивно и странно, книгата е повече от великолепна, с много фини за душата нюанси. 

34. Разказът на прислужницата - Маргарет Атууд

Един измислен свят, който обаче може да бъде нашият след време. Бременността и продължаването на рода са мираж за почти всички жени. Но все още са останали такива, които могат да износят и родят здраво дете. Една от тях е прислужницата Фредова, която впоследствие е подложена на множество унижения и се превръща в пионка в ръцете на богатите. Една книга, която ще накара младите момичета да се замислят за тялото си и да осъзнаят себе си повече като личности.

35. Брулени хълмове - Емили Бронте

Мрачната страна на любовта привлича много тийнейджърите, които я предпочитат пред "миловидната" и по-захаросаната. Много девойки споделят в захлас цитати от книгата и се асоциират с тях. Така че една класика винаги е добра идея.

36. Скитница - Стефани Майер

Интересен роман в сферата на фантастиката. Макар и доста по-слаб опит в сравнение със "Здрач", който предизвика истинска истерия сред тийнейджърките по цял свят. Тук души, реещи се във вселената, идват на Земята, за да използват телата на хората, но заличават и самоличността им. Някои от тези души са зли и безскрупулни, но други са миролюбиви и състрадателни. Останала е група от бунтовници сред хората, които се борят срещу нашествениците. Но всичко се променя, когато едно от най-близките им момичета се завръща, този път като гостоприемник за извънземна душа. Дали е останало нещо от предишното момиче и дали Скитницата, заела тялото му, ще поиска да го освободи?

37. Гънка във времето - Маделин Ленгъл

Група младежи тръгват след изчезналия при експеримент баща на едното дете. Пътуването през времето и пространството обаче крие своите опасности, а нещо тъмно се задава и поглъща всичко по пътя си. Дали ще успеят да спасят бащата и да се справят със злото?

38. Лабиринтът - Джеймс Дашнър

Момчета, които не помнят нищо за себе си и живота си, освен имената си. Пред тях се простира лабиринт, който може да им отвори пътя към свободата, но никой не може да излезе от него жив. Нещата се променят, когато се появява едно момиче и те ще трябва да си спомнят кои са всъщност. Възможно ли ще е бягството от лабиринта?

39. Изчезналият герой (Героите на Олимп) - Рик Риърдън

Поредицата се явява своеобразно продължение на историята за Пърси Джаксън. Тийнейджър се озовава в училищен автобус без спомени, но очевидно си има най-добър приятел и гадже. Освен че трябва да сглоби парченцата от пъзела за собствения си живот, младежът ще се изправи пред страховити създания. А в един момент ще се озове в лагера на "нечистокръвните", където го очаква важна задача.

40. Малкият принц - Антоан дьо Сент Екзюпери

Книжка, която се чете на един дъх, с толкова много красиви мисли и мъдрост, побрани в едва няколко страници. Вдъхновение и смисъл за всеки младеж в книга, която със сигурност се препрочита поне няколко пъти в различни етапи от живота.

41. Даровита - Кристин Кашор

Катса притежава зловеща дарба - може от дете е способна да убие човек с голи ръце. И въпреки че е със синя кръв, кралят, нейният чичо, я използва да върши мръсните му поръчки. Нещата се променят, когато Катса среща любовта, а мистерията около мрачната й дарба се разплита. Дали момичето няма да открие ключа за спасяването на кралствата? 

42. Преброй звездите - Лоис Лаури

Десетгодишната Анмари и най-добрата й приятелка Елън се намират в разгара на Втората световна война в Копенхаген. Еврейските корени крият смъртна опасност, затова Анмари ще трябва да изпълни рискована мисия, за да спаси живота на Елън.

43. Стъкленият трон - Сара Маас

И ще ви напомни за "Игра на тронове", и много ще се различава тази поредица. Всички кралства са застрашени да бъдат превзети от злия крал, който забранява и преследва магията, но в същото време съсредоточава тъмни сили около себе си. Не подозира обаче, че личният му асасин, капитанът на кралската стража и собственият му син крият рисковани тайни, които могат да го свалят от трона и да върнат магията. Страхотна фентъзи поредица, която не е за изпускане. 

44. Ш-ш-шт! - Бека Фицпатрик

Тийнейджърката Нора е отегчена и незаинтересована, когато става въпрос за момчетата в училище. Докато не се появява тайнственият Пач, който изглежда поразително привлекателен, но и много опасен. Но такива са падналите ангели, а Нора ще се окаже в центъра на вечната битка между доброто и злото и ще трябва да направи съдбоносен избор.

45. Дневникът на Ане Франк

Как живее едно младо момиче, докато се крие от нацистите заедно със семейството си. Една колкото трагична, толкова и вдъхновяваща история за силата на духа и надеждата, която преодолява всичко. Как едно крехко същество винаги вижда светлината около себе си, дори когато нещата изглеждат безнадеждни. А какво повече му трябва на един млад човек?

46. Чарли и шоколадовата фабрика - Роалд Дал

Със сигурност сте гледали някоя от екранизациите на тази страхотна книга, подходяща както за деца, така и за тийнейджъри. А книгата е дори по-хубава. Влизаме в света на Чарли Бъкет, Уили Уонка, няколко младежи - всеки със своя си характер... А Чарли ще е готов да направи всичко, за да се сдобие със златния билет за шоколадовата фабрика. Мечтата обаче лесно може да се окаже не точно това, на което се е надявал.

47. Звездно момиче - Джери Спинели

Много лесно можеш да се превърнеш в звездата на гимназията, но също толкова бързо можеш да бъдеш сринат и подиграван. Добре дошли в жестокия свят на тийнейджърите. Едно момиче ще разбере колко е трудно да се впишеш в картинката, а в този тежък урок ще има и нещо хубаво - някой е видял истинската му същност и се е влюбил в него...

48. Хартиени градове - Джон Грийн

Авторът на "Вината в нашите звезди" създава още една пленителна история. Едно обикновено момче е влюбено в красивата и тайнствена Марго. А когато тя изчезва, остават следи, които само той може и е готов да последва. Разплитането на тази история обаче крие изненади - доколко реална е всъщност Марго?

49. Призоваването - Кели Армстронг

15-годишната Клои осъзнава, че вижда призраци. Но това сякаш не е достатъчно плашещо, затова леля й я изпраща в клиника. Там обаче всяко от затворените деца има някаква дарба. Дали Клои ще може да се довери на най-близките си или точно те са я предали, както и ще успее ли да избяга от зловещото място, на което е затворена?

50. Тръпка - Маги Стийвотър

Двама тийнейджъри ще се влюбят, но момчето не е точно това, което изглежда. Намесени са вълци и ще има преобразяване. Подобно на "Здрач" донякъде, но също така и различно по свой начин. Със сигурност любителите на фентъзи литературата ще са във възторг.
51. Изборът - Кийра Кас

35 момичета ще се борят за сърцето на принца. Америка е една от тях, но девойката не е във възторг от този избор. За нея това не е шанс да се измъкне от кастите, а загуба на момчето, в което е влюбена. Или поне така си мисли. Докато не среща принца и нещата не се оказват малко по-различни от първоначалните й предразсъдъци.

52. Делириум - Лорън Оливър

Общество, в което любовта е забранена и дори обявена за болест. А нейното "лечение" е задължително за всеки, който е навършил 18 години. След това представителите на властта избират половинка за всеки. Такъв се очертава да бъде и животът на 17-годишната Лена, но именно тогава тя прави най-голямото "престъпление" - влюбва се истински...

53. Прелестни създания - Ками Гарсия/Маргарет Стоъл

Итън живее в малко градче със закостенели хора, в което всеки знае всичко. Няма търпение да се махне и да отиде в колеж. Но неочаквано започва да сънува един и същи странен и плашещ сън. Скоро след това в училището се появява нова ученичка - Лена, мистериозното момиче от съня на Итън. Двамата ще се окажат свързани по злокобен начин и само от тях зависи да разгадаят тайните от миналото...

54. Легендата - Мери Лу

Постапокалиптичен свят, в който воюват републиката и колониите. Младият Дей е героят на колониите, който осуетява унищожаването им. 15-годишната Джун е гордостта на републиката, единствената преминала изпитание, от което зависи съдбата на богатите. Но когато братът на Джун е убит, всички следи сочат към Дей. Момичето е твърдо решено да отмъсти и така пътищата на младежите ще се пресекат, за да разкрият мрачни тайни.

55. Книга за гробището - Нийл Геймън

Цяло семейство е убито от жесток мъж в една ужасяваща нощ. Единственият, който неволно се спасява от тази жестока съдба, е невръстното момченце. То е излязло от къщата малко преди убиецът да се появи. Докато върви в нощта, момчето стига до местното гробище, пълно с духове. Те решават да осиновят детето и го взимат под крилото си. Но опасностите за него все още не са свършили...

56. Домът на Мис Перигрин за чудати деца - Рансъм Ригс

Поредицата се превърна в тотален хит сред младежите и скоро след това беше екранизирана. Дядото на младия Джейкъб е убит по жесток начин и тийнейджърът не може да се отърси от трагедията. Той заминава за далечен остров заедно с баща си и именно там се натъква на скрития от света дом на мис Перигрин за чудати деца. Всяко притежава особена дарба, но тя трябва да ги предпази от злите създания, които искат да ги заловят. Джейкъб и дядо му ще се окажат свързани с тези деца, но дали момчето ще успее да им помогне, когато злото вече е зад ъгъла? 

57. Момчето с раираната пижама - Джон Бойн

Потресаваща история за ужаса на Втората световна война и концентрационните лагери. Насред жестокостта обаче се заражда едно приятелство от двете страни на телената ограда. Едно момче с раирана пижама ще се сприятели със сина на началника на лагера. Двамата ще си разказват - всеки за своя свят. А накрая ще се съберат от едната страна на оградата. За съжаление - от грешната страна... 

58. Косачи - Нийл Шъстерман

Светът на хората е съвършен - няма болести, страдания, войни. Единствените, които могат да отнемат човешкия живот, са косачите. Цитра и Роуан ще влязат в пряка битка за позицията на косач. Накрая може да остане само един, а другият ще бъде елиминиран. При това пътуване обаче всичко ще се промени и двамата ще достигнат до неочаквано познание.

59. Десет малки негърчета - Агата Кристи

Тотална класика и вълнуващ сюжет, който до края ще държи на тръни читателите. Напълно подходяща за тийнейджъри, които обожават криминални истории и ще гадаят кой всъщност е хладнокръвният убиец. Накрая ще остане само един...

60. Великият Гетсби - Ф. Скот Фицджералд

Дори когато в очите на останалите имаш всичко, всъщност ти липсва най-важното - любовта. Възможно ли е да се осъществи най-съкровеното ти желание, ако всички замесени са нещастни, а отношенията стават все по-заплетени. За измамното щастие на богатството и за (не)възможната любов - всичко това е брилянтно разказано от Фицджералд. 

61. Преди да падна - Лорън Оливър

Саманта е една от най-популярните девойки в гимназията. Всичко за нея изглежда перфектно, докато не е убита в една зловеща нощ. Най-странното е, че на следващия ден Саманта се събужда, сякаш нищо не е било, но си спомня всичко до най-малката подробност. Тя ще преживява собствената си смърт отново и отново, докато не открие начин да промени хода на събитията.

62. Чудо - Ар Джей Паласио

Много трогателна история за момче с лицева аномалия. Прекрасно дете, което ще трябва да се сблъска със света, като тръгне на училище. А светът е пъстър, има и от доброто, и от лошото. Дали ще успее да се впише, да срещне приятели и да не бъде отблъснат заради външността си?

63. Аз съм номер 4 - Питакъс Лор

Джон изглежда като най-обикновен тийнейджър, но всъщност крие огромна тайна. Той идва от друга планета, а само от него ще зависи спасението на Земята. Трима от неговия вид вече са мъртви, той е номер 4. Дали ще успее да се измъкне и да промени хода на събитията?

64. Да остана ли? - Гейл Форман

Всичко в живота на Миа изглежда съвършено - тя е млада, щастлива, има прекрасно семейство и отдаден приятел. Бъдещето обещава да е също толкова хубаво, но в един миг всичко това й е отнето. А Миа ще се окаже между живота и смъртта и изходът може да е обречен. Изключително въздействащ роман, който всяко младо момиче ще се радва да прочете.

65. Целувка за Ана - Стефани Пъркинс

17-годишната Ана е повече от нещастна, когато трябва да се премести в Париж по настояване на баща си. Тя ще се принуди да изостави приятелите, гаджето и живота си у дома, за да започне на чисто в друга страна. Постепенно започва да открива красотата на Париж, а срещата й с Етиен ще се окаже съдбовна. Чувствата им стават все по-силни, но Етиен е зает... Дали е възможна тази любов за Ана?

66. Железният крал - Морис Дрюон

Няма как да минем без историческа сага в тази класация. "Железният крал" е книга, вдъхновена от реални персонажи и събития. Истинската "Игра на тронове". Интриги, любов, прелюбодейства, епични битки и смърт - този роман ще поднесе всичко и то по толкова велик начин, че на никой младеж няма да му се иска книгата да свършва.

67. Звезден прах - Нийл Геймън

Разкошно фентъзи, което започва като любовна история, но разкрива много повече пластове. Понякога от любов сме готови да направим всичко, дори да намерим звезда и да я донесем за любимия човек. Тристан ще се опита да извърши невъзможното заради момичето, което обича, но дали тя ще го заслужава? В търсене на една звезда, той ще премине отвъд стената, ще навлезе в опасни земи и нищо вече няма да е същото...

68. Споделен живот - Джоди Пико

На пръв поглед имаме перфектното и любящо семейство. Но животът на две сестри ще се окаже твърде преплетен и нещата ще станат прекалено сложни. Когато 13-годишната Ана решава да заведе дело срещу родителите си, всеки ще има своята гледна точка и няма да можете да заемете само една страна. Как ще завърши тази сага и възможно ли е щастието след всичко, което се е случило?

69. Слугинята - Катрин Стокет

Действието ни връща в средата на миналия век, когато все още темата за расизма е почти табу, а чернокожите трябва да се борят за правата си. Историята проследява две много различни жени, всяка минала през своите трудности по пътя си, но обединени от една по-висша идея. Те ще започнат нещо дръзко, но твърде рисковано, с отчаяната надежда да променят историята.

70. Дивото зове - Джек Лондон

За любителите на приключенията, това е най-доброто, което може да подхванат. Абсолютна класика, която ще отдалечи тийнейджърите от удобствата на смартфона и еднообразното ежедневие. Добре дошли в дивото, където ви очаква един съвсем нов и вълнуващ свят!

71. Малки сладки лъжкини - Сара Шепард

Тийнейджърската поредица, която подлуди младежите. А сериалът по книгите беше не по-малък хит. Ще се потопите в типичния свят на популярност, лъжи, интриги и лицемерие. Не може да се вярва на никого, но в същото време не е възможно и да съществуваш сам. Тийнейджърска драма, която се превърна в една от най-четените поредици, именно защото описва толкова достоверно света на подрастващите.

72. Пророчеството на гарвана - Маги Стийвотър

Магия, легенди, младо момиче и едно страховито пророчество. Пътят на Блу ще се пресече с четири момчета. Всяко със своята различна история и всяко със собствена индивидуалност, много различна от тази на останалите. Докато преследват легенди обаче, петимата ще заформят силно приятелство. Едно от които ще завърши с голяма любов. Но именно там започва трудната част - възможна ли ще е тази любов?

73. Шест врани - Лий Бардуго

Банда чудати престъпници се събират за една почти невъзможна мисия. Съдбата на света ще се окаже в техните ръце, но преди това членовете на групата трябва да опитат да не се избият помежду си. Увлекателна история, в която има от всичко - приключения, шпионски игри, романтика и каквото ви душа още иска. 

74. Аз, вещицата - Дебора Харкнес

Върховна история за мощна вещица, която дори не подозира за силата си, и древен вампир, изпратен след нея. Двамата обаче се влюбват и ще трябва да опазят не само собствения си свят, но и този на демоните, вампирите и вещиците, който е в смъртна опасност. Само те могат да решат загадката и да спасят всички. Дали ще успеят?

75. Анна в рокля от кръв - Кендар Блейк

Една изоставена къща крие зловеща тайна. В нея е било брутално убито младо момиче. Десетилетия след това духът му си отмъщава, като убива всеки, дръзнал да прекрачи прага на къщата. Един младеж обаче ще бъде пощаден и между мъртвата Анна и момчето ще се завърже истинско приятелство. Едно по-голямо зло обаче се спотайва в сенките и дебне и двамата...
76. Ребека - Дафни дю Морие

Фактът, че Хичкок е направил филм по тази книга, може да ви каже колко добър е в действителност сюжетът и какъв интригуващ обрат ще намерите в него. Когато се омъжиш за човек, който е сякаш сбъдната мечта за всяка жена, последното нещо, на което очакваш да се натъкнеш е покойната му съпруга. Дали той все още не може да я преживее или пък има много по-страшна тайна? 

77. Тайнственият благодетел - Джийн Уебстър

Очарователна книга, която се чете буквално на един дъх. Цялата под формата на писма от сираче, което получава стипендия от тайнствен благодетел. Девойката започва да му изпраща своите писма редовно и в тях му разказва за себе си и преживяванията си, за първите си трепети и срещи с романтичен край. Но без да предполага, тайнственият й благодетел е започнал да се влюбва истински в нея.

78. Изгубената дъщеря - Шилпи Сомая Гоуда

Може ли да има оправдание за това да се откажеш от дъщеря си? И дали осиновеното дете ще успее да се срещне с майка си, години по-късно? Едно пътуване сред различни култури и сблъсък на разбирания и ценности. Много силна книга, която със сигурност ще остави отпечатък у всеки, който е прочете.

79. Заветът Мефисто - Тринити Фейгън

Границата между доброто и злото може да бъде много тънка. Дори и падналият ангел може да обича истински, а синовете му да се борят за доброто в този свят. Саша е гимназистка, която попада сред поклонниците на мистериозния Ерикс - мъж, който сякаш е въплъщение на злото. Когато последователите му са напът да я убият, от нищото се появяват братята на Ерикс, които се борят срещу него, а единият от тях ще се окаже сродната душа на Саша.

80. Север и юг - Елизабет Гаскел

Великолепен роман, който може да бъде сравнен с "Гордост и предразсъдъци". За сблъсъка между ценности и разбирания, между стария свят и новия, между два силни характера. Маргарет е дъщеря на пастор и когато се мести в индустриалния Милтън, в живота й се появява Джон Торнтън. Той е влиятелен, богат и собственик на една от фабриките в града, но предразсъдъците на Маргарет ще бъдат сломени, след като го опознае истински.

81. Алена кралица - Виктория Айвярд

Кръвта е ключът към това какъв си в този свят - дали си от простолюдието или от избраните. Хората с червена кръв са съвсем обикновени, но онези със сребърна могат да си съперничат дори с Боговете по сила. Мер е наета като прислуга в двореца, но неочаквано за всички, демонстрира свръхчовешки сили въпреки обикновената си кръв. В замъка ще започне жестока битка на живот и смърт, а младото момиче ще трябва да реши на чия страна ще бъде.

82. Последна песен - Никълъс Спаркс

Метаморфозата на едно момиче от гневна тийнейджърка в млада жена. Когато родителите й се развеждат, Вероника е бясна на баща си. Тя не може да му прости, че си е тръгнал от семейството им. Всичко се променя обаче, когато прекарва едно лято с него и среща момче, в което се влюбва истински. Дали любовта е способна да излекува всяка рана?

83. Сянка и кост - Лий Бардуго

Равка е раздирана от войни, а едно момиче ще открие неподозирани сили в себе си. Те не само ще спасят живота й, когато той буквално виси на косъм, но и може би ще се окажат ключът към спасяването на цялата страна и прекратяването на войните.

84. Нощният цирк - Ерин Моргънстърн

Силия и Марко са илюзионисти в цирка. От малки те са били обучени от своите учители, за да водят битка на живот и смърт помежду си. Всичко се променя обаче, когато двамата пренебрегват насадената им от други омраза и се впускат в истински красивите си чувства един към друг. За учителите им няма друг изход, освен да се намесят и да опитат да ги разделят.

85. Часът на чудовището - Патрик Нес

Изключителна книга, в която чудовището от детските кошмари може да има различни лица. Когато майка му започва лечение, 13-годишният Конър се изправя пред ужасяващо чудовище. Точно когато привиква да го очаква в нощите си, нещо още по-страшно се появява и ще иска единствено истината от момчето.

86. Ние, лъжците - Е. Локхарт

Приятелството и любовта могат да имат разрушителни сили понякога. Остров и четирима приятели. Ще успеят ли едно наранено момиче и едно своенравно, но страстно момче да намерят път един към друг и да се радват на отношенията си?

87. Щедрото дърво - Шел Силвърстийн

Една мъничка книжка, но с огромен смисъл. На някои може да напомни като усещане за "Малкият принц", други не разбират защо тази книга е смятана за велика от милиони читатели по цял свят. Историята за едно дете, едно дърво и смисълът на обичта, грижата и щедростта към другия.

88. Невръстни красавици - Джилиан Хофман

Тийнейджърските години могат да са както най-щастливите в живота, така и пълен кошмар. Опасности дебнат отвсякъде, а младите момичета ще се окажат най-застрашени. Отвличания и убийства и решимостта да оцелееш на всяка цена и да се спасиш.

89. Клетниците - Виктор Юго

Закъде е този списък без именно тази книга в него? Велика история, която проследява толкова много съдби. Животът може да бъде брутално жесток и да премине в нещастие след нещастие, но винаги има някакъв смисъл с него, нещо, за което да живееш.

90. Играта на Ендър - Орсън Скот Кард

Една от най-добрите книги в областта на фантастиката. Ендър е свръхталантливо момче, което още на 6 години започва да се обучава за военачалник. По-късно ще се окаже, че именно той е последната надежда на хората в битката им срещу извънземните.

91. Одисея - Омир

Митология, приключения, любов, епични битки. Ако има книга, която преплита всичко това по фантастичен начин, това е именно тази. Никой, който е прочел Омир, не е останал безразличен към написаното от него и със сигурност ще го запомни за цял живот.

92. Очи от рая - Алис Сиболд

Сузи е едва на 14, когато е изнасилена и убита от мъжът, който живее в съседната къща. Това отприщва поредица от събития - семейството й не може да преживее трагедията, отношенията им се разпадат, всеки отчаяно търси истината за Сузи и кой е убиецът й. А сестра й може да се окаже следващата му жертва. Сузи е заклещена в някакъв междинен свят, защото нещо не й дава покой. Дали смъртта й ще бъде възмездена и дали семейството й ще бъде добре.

93. Quo Vadis - Хенрик Сенкевич 

Древен Рим - разкош и упадък, богатство и морална нищета. Младият Марк Виниций ще се влюби в Лигия - пленената дъщеря на варварски владетел. Тя е в смъртна опасност, а шансовете за любовта им и за това да останат живи са нищожни. Дали все пак ще успеят да се спасят от жестокостта и разрухата?

94. Дюн - Франк Хърбърт

Съществува средство за контрол и подчинение на останалите светове. За него мнозина са готови да извършат всичко. Теми като религия, политика и еволюция се застъпват тук, където на пуста планета един младеж, наследник на благородническа фамилия, ще се опита да защити и спаси света си.

95. То - Стивън Кинг

Ако трябва да се спрем на една книга на Стивън Кинг, която вероятно няма човек, който да не я е чел или чувал, това ще е именно тази. А сюжетът, който се върти около група младежи и зловещ клоун, е повече от близка до подрастващите. История, от която ще им настръхне косата, но и която няма да могат да оставят, преди да са прочели докрай. Какво повече можем да кажем за гения на Кинг?

96. Друговремец - Даяна Габалдън

Краят на Втората световна война. Бившата медицинска сестра Клеър отива със съпруга си в Шотландия за заслужена почивка. Всичко е идеално, докато Клеър не преминава през кръг от древни мегалити. Тя се озовава в далечната 1743 година, а животът й ще се пресече с този на галантен и привлекателен шотландски боец. Младата жена ще трябва да вземе решение дали да се отдаде на страстта си или да остане вярна и лоялна към съпруга си.

97. Момичето с драконовата татуировка - Стиг Ларшон

Мрачна и напрегната книга, в която се проследяват съдбите на няколко персонажа едновременно. Трагични събития от миналото, страх, убийства и мрачни семейни тайни ще изплуват, а някой ще трябва да разнищи историята до самия край.

98. Пътят - Кормак Маккарти

Баща и син пътуват през пустошта. Светът, такъв, какъвто го познаваме, е мъртъв. Страната е опустошена, а един баща и синът му ще трябва да я прекосят, пазейки се от озверелите останки от човечеството. Мисията им обаче не трябва да се проваля, защото съдбата на всички хора е в техните ръце.

99. Златният компас - Филип Пулман

Лира тръгва по дирите на изчезналия си приятел Роджър. Готова е да премине през всичко, за да го открие. Тя ще стигне чак до ледовития Север, където ще се изправи пред опасни създания и една зла сила. Дали момичето ще успее да се пребори, за да си върне обичния Роджър?

100. Ангел с часовников механизъм - Касандра Клеър

Младата Тереза е в Лондон, за да се види с брат си, когато е заловена от Сестрите на мрака и се озовава в един ужасяващ свят. Единствената й надежда за спасение са Ловците на сенки - също толкова страховити бойци, които обаче пазят хората от силите на злото.
Imasmi web loading