Книги и филми

Най-великите роли на Клинт Истууд

10:08, May 31, 2021 | От New Me

                Най-великите роли на Клинт Истууд

Истинска легенда в света на киното

На 31 май 1930 година е роден Клинт Истууд - една от най-големите легенди в света на киното, актьорът, превърнал се в лице на цял един филмов жанр. Безумно талантлив както пред камерата, така и на режисьорското място. Днес ще ви припомним няколко велики роли на големия актьор. Ако не сте ги гледали, значи сте пропуснали наистина много.

Добрият, Лошият и Злият (1966)

Ако обичате уестърните и точните бързи стрелци, значи това е филм, който не трябва да пропускате. Клинт Ийстууд ("Добрият") прави запомняща се роля и заедно с "Лошият" и "Злият"/"Грозният" са обединени от едно единствено желание по време на тежката Гражданска война - да се доберат до златото, заровено в гробищата. Като добавим и наелектризиращата музика на Енио Мориконе, филмът се превръща в тотален шедьовър...

За шепа долари (1964)

Оставаме във времената на уестърните и великата актьорска игра и филмовата музика, които се помнят десетилетия по-късно. В лентата на големия Серджо Леоне ще видим Клинт Истууд в главната роля, а какво ще бъде един наистина добър уестърн без въздействащата музика на Енио Мориконе? Накратко - сюжетът ни отвежда в мексиканско градче, разтърсвано от борба за злато, а един "човек без име" ще се намеси в тези опасни игри.

Мостовете на Медисън (1995)

Ще сменим за малко жанра и ще ви припомним още една класика в киното, която всеки трябва да гледа поне веднъж. Безспорно, един от най-добрите филми на Клинт Истууд, както и една от най-емблематичните роли на екранна му партньорка Мерил Стрийп. Героинята й Франческа е домакиня от 60-те години на миналия век, със съпруг и деца, но когато семейството й заминава за кратко, съдбата й се преобръща. Тя среща фотограф (Истууд), дошъл да снима прочутите мостове на Медисън, а двамата изживяват най-поглъщащата и силна любовна история. Всичко приключва след няколко дни, когато Франческа трябва да се върне към дълга си на съпруга и майка. Нищо обаче няма да е вече същото нито за нея, нито за новата й любов. Изключителен филм, който непременно трябва да си припомните.

Непростимо (1992)

Разтърсващ филм за Дивия запад, а историята ще изпрати уж оттеглил се престъпник за една последна поръчка. Лентата е тежка и засяга жестокостта и морала, доколкото изобщо може да го има, на място, сякаш забравено от Бога. В ролите ще видите, разбира се, Клинт Истууд, както и великаните Джийн Хекман, Морган Фрийман и Ричард Харис. Освен че оставя незабравима роля, Истууд се проявява и като голям режисьор и сценарист с тази лента.

Мръсният Хари (1971)

История за сериен убиец, който тероризира града и преследва невинни хора. Емблематичният детектив Хари Калахан (Истууд) ще се впусне в опасно преследване и изтощителна игра на котка и мишка, за да може да залови психопата. Филмът е толкова добър, че остава в историята с клеймото "класика", като вдъхновява редица детективски ленти в следващите десетилетия. Непременно го включете в списъка си за гледане. Няма да останете разочаровани.

За няколко долара повече (1965)

Филмът е считан за едно от най-добрите продължения, правени в киното. Както можете да се досетите, този шедьовър на Серджо Леоне е продължение на споменатия малко по-горе уестърн, а ако обичате добрия сценарий, отличната актьорска игра и точните стрелци, това без съмнение е вашият филм.

Гран Торино (2008)

Това е един от най-успешните филми на Клинт Истууд като режисьор, а фактът, че можем да го гледаме и в главната роля, прави лентата още по-ценна. Големият актьор влиза в ролята на ветеран от Корейската война, който води самотен живот, отчужден дори от най-близките си. Когато съседското момче се опитва да открадне едно от най-ценните притежания на ветерана, за да влезе в банда, животът и на двамата се преобръща, а те се сближават и намират приятел на най-неочакваното място. Филмът е наистина страхотен, далеч от сълзливите постни истории, които Холивуд бълва днес. Заслужава си да му отделите време.

Под прицел (1993)

Обещаваме ви, че това ще се превърне в един от любимите ви трилъри, а Джон Малкович изиграва може би най-силната си роля. Истууд влиза в образа на агент от тайните служни, който не успява да предотврати убийството на американския президент Кенеди, но се впуска в опасно и напрегнато преследване на убиеца. Една от запомнящите се ленти с големия актьор, която трябва да се гледа поне веднъж.

Момиче за милиони (2004)

Този филм ще ви въздейства силно, ще ви разтърси и вероятно доведе до сълзи. Неслучайно лентата е отличена с цели 4 награди Оскар - за най-добър филм, най-добър режисьор (Истууд), най-добра женска роля - Хилари Суонк, най-добра поддържаща мъжка роля - Морган Фрийман. Историята проследява живота на сервитьорка в началото на 30-те, която отчаяно иска да стане професионален боксьор. Тя моли собственика на залата, в която тренира - в ролята Клинт Истууд, да я подготви за големите битки. Въпреки първоначалните предразсъдъци, двамата се сработват и стават непобедим тандем. Битката за световната титла обаче преобръща живота и на двамата, когато след непозволен удар героинята на Суонк е парализирана. Истинската битка и за двамата започва сега, а финалът ще ви разтърси из основи.

Бягство от Алкатраз (1979)

Едно от най-страховитите места, за което се смята, че е невъзможно да се намери път навън. Трима мъже обаче, притиснати от отчаянието и стремежа към свобода, ще направят и невъзможното, за да се измъкнат от адския затвор. Възможно ли ще бъде в крайна сметка бягство от Алкатраз? Клинт Истууд ще ви покаже нагледно...

Imasmi web loading