Диети, Вкусно

Най-масовите храни: Кога е време да ги изхвърлите?

09:06, May 17, 2021 | От New Me

                Най-масовите храни: Кога е време да ги изхвърлите?

Полезно в кухнята

Едва ли има дом, в който тези храни да не присъстват под една или друга форма. Важно е обаче да ги съхранявате правилно и да знаете кога е безопасно да ги консумирате и кога е по-добре да ги изхвърлите.

Ето какво да правите с някои от най-често срещаните храни в хладилника си.

Яйца

Принципно, ако ги съхранявате добре в хладилника и не са счупени, яйцата могат да издържат между 3 и 5 седмици. Различните ястия, в които има яйца, задължително трябва да са в хладилник и да ги изядете в рамките на 3-5 дни.

Вижте още: 3 лесни и сигурни стъпки към мечтаното тяло

Масло

Продължителното излагане на топлина, светлина и проветриви пространства, може да доведе до влошаване на вкуса и мириса на маслото. След като го отворите, го дръжте добре завито в опаковката му, а перфектният вкус може да се запази за около 2 седмици. Маслото би могло да се замрази и за няколко месеца, но е важно да е добре опаковано в този случай.

Вижте още: Какво е стрес хранене и как да се преборим с него?

Мляко

Бактериите могат да се развият много бързо в прясното мляко, затова не бива да го държите дълго време извън хладилника. Ако случайно сте го забравили в топла стая за целия ден или за повече, най-добре е да го хвърлите. В хладилник пък ще запази добрия вкус и качествата си максимум до 2 седмици, след като е отворено. Ако усетите неприятен мирис или вкус, по-добре не го пийте.

Вижте още: Как правилно да комбинираме храните?

Сирене

По-твърдите сирена могат да изкарат повече време в хладилника ви, някои - дори месеци. За по-меките, като моцарела, рикота, маскарпоне или крема-сирене, след като вече са отворени, добре е да ги използвате буквално до дни. Иначе рискувате да не са толкова вкусни, да хванат коричка, да се втечнят и дори да се развалят.

Вижте още: Навиците, които пречат на отслабването

Месо

Ако говорим за сготвено месо - пилешко или телешко, най-добре е да го използвате максимум в рамките на 5 дни. За шунката този период може и да е по-дълъг - до 2 седмици. Ако сте сложили сурово месо в хладилника си и то е "протекло", хвърлете онова, което е било в соса му, почистете добре хладилника си, изплакнете обилно всичко останало. Суровото месо не трябва да престоява в хладилника ви повече от 2 дни.

Вижте още: Защо диетите не действат?

Майонеза

Ако вече сте я ползвали в салата, задължително я дръжте в хладилник. Ако случайно сте я забравили навън за повече от 8 часа и е доста топло в стаята, по-добре не я яжте повече.

Imasmi web loading