Книги и филми

Най-култовите филми с Джуди Денч

10:18, December 09, 2020 | От New Me

                Най-култовите филми с Джуди Денч

Британската легенда на киното и театъра с нейните най-добри роли

На 9 декември 1934 г. е родена британската актриса Джуди Денч. За толкова много години в киното и театъра тя има десетки култови роли, но днес ще си припомним само най-добрите й филми. Защото точно тези ленти можем да гледаме отново и отново, без да ни омръзнат.

Записки по един скандал (2006)

Тук Джуди Денч си партнира с невероятната Кейт Бланшет. И двете получават номинации за Оскар за участието си в лентата. Сюжетът е повече от мрачен, а тайните, в които се оплитат героините, са шокиращи. Една забранена връзка ще доведе до ревност, завист, гняв и огромен скандал, а отношенията ще се заплитат все повече в този драматичен филм. Ако не сте го гледали, значи сте пропуснали адски много.

Влюбеният Шекспир (1998)

Това е и единственият Оскар на Денч в кариерата й. И честно можем да кажем, че е напълно заслужен. За времето си този филм беше абсолютна сензация и обра наградите на филмовата академия. Представя един различен и доста интересен поглед върху живота на големия поет и драматург. За непозволената любов и препятствията пред това двама влюбени да бъдат заедно. Любопитен факт е, че зад филма стои скандалният продуцент Харви Уайнстийн. Макар че няма да ви разтърси из основи, филмът е оценен с цели 7 награди Оскар, като сред тях са тези за най-добър филм, главна и поддържаща женска роля (Гуинет Полтроу и Джуди Денч), най-добър сценарий и др. 

Шоколад (2000)

Разкошен и малко ексцентричен филм с участието на Джони Деп, Жулиет Бинош и разбира се - Джуди Денч. Ще се радвате на много различни и чудати персонажи, красиво заснети сцени и неповторим сценарий. Ако се чудите как шоколадът може да бъде свързан с предразсъдъците, любовта, завистта и яростта, само гледайте. Дори да не се превърне в любимия ви филм, "Шоколад" е лента, която ще запомните. 

Стая с изглед (1985)

Тотален шедьовър с участието на Джуди Денч. Филм от "старата" школа, с прекрасни сцени, костюми, силна актьорска игра, добър сценарий и напълно заслужено - с Оскар за най-добра лента. Една случайна среща ще въведе млада жена в съвсем друг свят - на чувства и различни нрави и порядки. Ще се забавлявате, но и ще изпитате тъга по едни безвъзвратно изгубени времена. Ако обичате силните любовни истории, този филм е само за вас.

Поредицата за Джеймс Бонд

Няма нужда да ви представяме сюжета на филмите за легендарния агент. А Джуди Денч се вписва повече от перфектно в ролята на Ем в "Казино Роял", "Координати Скайфол", "Златното око" и др. Ако пък шпионските филми не са ви слабост, то смело можете да пропуснете тази поредица и да преминете към филмите с Денч, които носят повече емоция и дълбочина. 

Убийство в Ориент експрес (2017)

Един от добрите филми по история на Агата Кристи. Освен че сюжетът е велик, както само кралицата на криминалните романи може да го създаде, тук ще се нагледате на страхотни и много любими актьори. Освен дамата, около която се върти цялата тази класация, в лентата ще видите още Джони Деп, Мишел Пфайфър, Уилям Дефо, Пенелопе Крус и други. 

Филомена (2013)

Кой може да изгради по-силен и въздействащ драматичен женски образ от Джуди Денч? Никой, ако гледате "Филомена" - разказ за жена, принудена да се откаже от бебето си преди 50 години. И отчаяният опит на една майка да открие отново своето дете. В тази на пръв поглед невъзможна ситуация ще й помогне бивш журналист, който въпреки първоначалния скептицизъм, ще съпреживее цялата болка на една житейска трагедия. Пригответе се да си поплачете с този филм, но напълно си заслужава да го включите в списъка си за гледане. 

Госпожа Браун (1997)

Ако обичате историческите драми, то тази лента е само за вас. Никой не очаква успеха, който жъне филмът през 90-те, най-вече заради перфектната игра на актьорите и страхотния сюжет. Ще ви е повече от любопитно да надникнете малко по-дълбоко в живота на кралица Виктория. Как прислужникът й успява да й помогне да превъзмогне мъката си, но тези отношения не остават без последствия и водят до грандиозен скандал. Уникален филм, за който няма да съжалите дори за миг, че сте гледали. А нищо чудно да се връщате към него отново и отново. 

Джейн Еър (2011)

Една от най-големите класики в най-добрата си екранна версия. Перфектно подбрани актьори и превъзходен филм. Мрачен и драматичен, но безспорно ще ви стане един от любимите. Ако сте чели "Джейн Еър" и сте останали запленени от книгата, то филмът ще е перфектното допълнение към това да си визуализирате всички тези интригуващи и неповторими персонажи. Уикендът ви ще е една идея по-добър с филма от 2011 г. 

Гордост и предразсъдъци (2005)

Вероятно най-емблематичната любовна история на всички времена. Кой не е чел на един дъх за Елизабет и Дарси, за тяхната красива любов, изправена пред предразсъдъците на епохата? И макар самата Джейн Остин никога да не се омъжва и да остава нещастна в любовта, тя създава едни от най-красивите романи. Но да се върнем на Джуди Денч и нейните най-добри филми. Този определено е сред тях и макар ролята й да е по-малка, тя е ключова за сюжета и наистина запомняща се. Може би някои предпочитат сериала от 90-те, но ние винаги се насочваме към филма от 2005 г. - всичко в него ни харесва - актьорите, сцените, чувството за хумор, костюмите. Просто класика!

Imasmi web loading