Книги и филми

Най-добрите филми с Мерил Стрийп

13:11, June 22, 2020 | От New Me

                Най-добрите филми с Мерил Стрийп

Кои ще останат нейните най-култови роли в киното...

На 22 юни 1949 г. е родена една от големите легенди на киното - Мерил Стрийп. Тя е носителка на цели три Оскара - за най-добра женска роля в "Изборът на Софи" и "Желязната лейди", както и за най-добра поддържаща женска роля в "Крамър срещу Крамър". 

На 71 години и с десетилетия на култови роли зад гърба си, днес подреждаме най-добрите й филми, които със сигурност ще останат в историята и които можем да гледаме отново и отново.

Мостовете на Медисън (1995)

Безспорно, един от най-добрите филми на Клинт Истууд, както и една от най-емблематичните роли на Мерил Стрийп. Героинята й Франческа е домакиня от 60-те години на миналия век, със съпруг и деца, но когато семейството й заминава за кратко, съдбата й се преобръща. Тя среща фотограф (Истууд), дошъл да снима прочутите мостове на Медисън, а двамата изживяват най-поглъщащата и силна любовна история. Всичко приключва след няколко дни, когато Франческа трябва да се върне към дълга си на съпруга и майка. Нищо обаче няма да е вече същото нито за нея, нито за новата й любов. Изключителен филм, който непременно трябва да си припомните.

Изборът на Софи (1982)

Велик филм, който ако случайно не сте гледали, трябва непременно да поправите тази грешка. Лентата е тежка и проследява една трагична човешка история, която със сигурност ще ви хване за гърлото. Софи преживява Холокоста, но остава белязана завинаги от решенията, които й се налага да вземе. Когато среща любовта, тя може и да я унищожи заради сенките от миналото, които отказват да си тръгнат. Неслучайно Мерил Стрийп получава Оскар за тази своя роля - ще усетите всяка емоция като своя собствена, препоръчваме ви горещо именно този филм.

Желязната лейди (2011)

Ако има актриса, която може да изиграе Желязната лейди в нейните най-силни и най-уязвими моменти, това е само голямата Мерил Стрийп. Тя ще ви накара да съпреживеете последните години от живота на Маргарет Тачър, когато болестта бавно печели битката с тази неповторима жена. Брилянтно изпълнение и роля, която ще остане в историята на киното. Просто още един шедьовър в дългия списък на актрисата...

Дяволът носи Прада (2006)

Макар това да не е най-вълнуващият душата филм, Мерил Стрийп ще изиграе перфектно бруталната модна икона и бизнесдама, за която нищо не може да застане между нея и целта й. Пътят към върха е пълен с жертви и тежки избори, за които не всеки е готов, а самотата е само един от аспектите, но вероятно и най-ключовият. Във филма й партнира и очарователната Ан Хатауей, която също ще задържи вниманието ви. Приятен филм за уикенда, така че се възползвайте.

Отвъд Африка (1985)

Незабравим филм с Мерил Стрийп и Робърт Редфорд, базиран на истинската история на датската писателка Карън Бликсен. След брак по сметка, героинята на Стрийп се мести в Африка заедно с мъжа си, където управляват плантация за кафе. Постепенно съпругът й се отдава на любовни авантюри, далеч от дома, а Карън трябва да се справя сама с имението и новата си тръпка към един по-различен мъж. 

Крамър срещу Крамър (1979)

Един изключителен поглед върху брака и отношенията между мъжа и жената, когато се намесват деца, кариера и пари. Героинята на Стрийп ще трябва да убеди мъжа си (в ролята - Дъстин Хофман) да прекара повече време с детето им, докато тя се опитва да преследва своя път и извън семейството. Какъв е ключът към баланса и възможен ли е той - ще ви е повече от любопитно да гледате. 

Mamma mia (2008)

За великата Мерил Стрийп няма нищо невъзможно, що се отнася до киното, така че може би не трябва да ни изненадва колко добре се вписва и в света на мюзикълите. Успехът на Mamma mia е до голяма степен очакван - добри актьори, приятен сюжет и незабравимата музика на ABBA, какво повече да искаме? Едва ли не сте гледали точно този филм, но ще ви е приятно да си го пуснете отново някой уикенд, ще се забавлявате много.

Вестник на властта

Том Ханкс и Мерил Стрийп ще ни покажат неща от кухнята, когато става въпрос за журналистика и сложните отношения със силните на деня. Къде е границата между оцеляването и чувстото за дълг, доколко можеш да пресечеш линията между правилното и грешното и обратимо ли е? Изключителни роли и на двамата актьори, а този филм със сигурност ще запомните за дълго. Препоръчваме ви го горещо. 

У дома през август (2013)

Да видим на едно място Джулия Робъртс и Мерил Стрийп е повече от добра идея, особено когато и филмът е добър. И двете ни любими актриси получават номинации за Оскар за ролите си в "У дома през август" - Стрийп за главна женска роля, а Робъртс за поддържаща. Взаимоотношенията в семейството никога не са лесни, но когато е замесена сприхавата героиня на Стрийп, която отказва да държи езика зад зъбите си, драматичните и понякога комични ситуации са повече от сигурни. 

Джули и Джулия (2009)

Животите на две жени - колкото различни на пръв поглед, толкова и подобни. Страстта към френската кухня ще се окаже едно от свързващите звена, но само на повърхността. Всъщност двете ще се срещат с различни трудности, но ще намерят общ изход от житейските си сблъсъци. Мерил Стрийп получава номинация за Оскар за най-добра женска роля, така че не пропускайте поредната й силна игра.

Манхатън (1979)

Свикнали сме да си представяме Мерил Стрийп в по-зрелите й години с нейните най-запомнящи се и силни роли. Филмът на Уди Алън обаче ще е като глътка свеж въздух, защото ще ви покаже младата, сексапилна и завладяваща ума Мерил - с дълга руса коса, подобна на истинска богиня. Ако се съмнявате, че леко преувеличаваме, само си пуснете този стар филм и ще останете наистина приковани от екрана, докато следите младата Стрийп. А филмът е многопластов и ще ви покаже колко неща обикновено се крият под лъскавата външност на един голям град.

Стаята на Марвин (1996)

Наистина страхотна история, която ще ви накара да се замислите за последствията от всеки избор, който правим в живота си, за прибързаните решения в отношенията ни с другите, както и за прошката. Актьорският състав е повече от обещаващ - Стрийп, Леонардо ДиКаприо и Даян Кийтън. Двете актриси играят сестри, които се скарват в младостта си и така и не намират път една към друга в продължение на много години. Когато на героинята на Кийтън й поставят страшна диагноза, тя решава, че животът е твърде кратък, за да го живее с гняв и обида. Но сестра й вече си има своите собствени проблеми с буйния младеж, в който се е превърнал синът й (ДиКаприо). Какво ще излезе от сблъсъка на толкова много и силни характери? Нещо повече от добро.

Съмнение (2008)

Мрачен и доста тежък сюжет, който ще ви накара да се замислите за доброто и лошото, за правилното и грешното в живота. Действието ни отвежда в католическо училище през 60-те години на миналия век, а битката е между закостенялото мислене и по-либералния подход. Но когато се намесват и съмнения в най-тежките грехове, какво трябва да се направи? Дали съмненията са достатъчно основание да съсипеш един човешки живот? Безумно добра роля на Мерил Стрийп. Отново... 

Ловецът на елени (1978)

Лента с цели три награди Оскар, включително за най-добър филм. Сюжетът се завърта около Виетнамската война и бруталните последици, които тя оказва върху живота на обикновения човек. Възможен ли е балансът между ужасите и нещата, за които всеки в даден момент мечтае - любов, приятелство и чест? В ролите ще видите Робърт де Ниро, Мерил Стрийп и Кристофър Уокън, който взима Оскар за поддържащата си роля. Златен филм, който си заслужава да гледате минимум веднъж.

Адаптация (2002)

Изключително интересен сюжет и още по-интересен начин да бъде разказан. Историята разказва живота на сценариста Чарли Кауфман, но преплита и много други съдби. Невероятна актьорска игра на Никълъс Кейдж и разбира се - на Мерил Стрийп. Ще се сблъскате с много различни характери и с немалко спорни ситуации, но със сигурност ще запомните този филм, дори да не се превърне в най-любимия ви.

Малки жени (2019)

Много добър филм по една от най-обичаните книги на всички времена. Тук Мерил Стрийп е в ролята на винаги практичната и богата леля, която се опитва да вразуми племенниците си и да ги научи, че любовта не е винаги най-важното в живота. Разбира се, опитите й са напълно безуспешни за романтичните и свободолюбиви момичета. И все пак, ролята на голямата актриса е запомняща се, макар и второстепенна.  

Imasmi web loading