Любопитно

Марта Плейс: Първата жена, екзекутирана на електрическия стол

11:54, April 18, 2022 | От New Me
Снимка: pixabay.com
Марта Плейс е първата жена, екзекутирана на електрическия стол. Присъдата й е изпълнена на 20 март 1899 година в нюйоркския затвор. Защо обаче се стига до суровото наказание? Разказваме ви нейната зловеща история...

Марта Гаретсън е родена през 1854 година в Ню Джърси. Младостта й преминава без особено интересни събития, докато на 23-годишна възраст не претърпява тежък инцидент с шейна, който завършва с тежка травма на главата. Според брат й това бележи живота й завинаги и я оставя психически нестабилна.

В следващите години Марта се омъжва и ражда момченце, което обича силно. Мъжът й обаче я определял като изключително сприхав и лош човек, с който било трудно да се живее и гради семейство. Затова не е много изненадващо за околните, когато напуска жена си и сина им и повече не се връща.

За Марта предстоят тежки и гладни години. Тя не може да издържа себе си и сина си и е принудена да даде момчето за отглеждане в дома на местен богаташ. Скоро след това си намира работа в дома на вдовеца Уилям Плейс.

Там Марта трябвало да се грижи за дома и дъщерята на Плейс - Ида. Очевидно той бил доволен от услугите й, защото през 1893 година се жени за Марта с идеята тя да замести покойната майка на Ида. Идеята му за любяща майка и съпруга обаче се разбива на пух и прах.

Скандалите стават все по-чести в дома на семейство Плейс, Марта е бясна, че съпругът й отказва да вземе сина й, за да живее с тях. Озлобява се към Ида, още повече, че когато момичето поотрасва, то започва да заема страната на баща си в кавгите му с Марта.

Уилям Плейс се замисля сериозно да прекрати този злополучен брак и неведнъж заплашва жена си, че ако не промени поведението си, ще е принуден да сложи край на отношенията им.

Така се стига до злополучния 7 февруари 1899 година. След като Уилям отива на работа сутринта, Марта и Ида се скарват жестоко и се стига до физическа саморазправа. Марта е висока и силна жена, затова бързо надвива доведената си дъщеря. Но това не й е достатъчно. Отива в стаята си, взема киселина и залива с нея цялото лице на Ида. 

Уплашена, че някой може да чуе ужасяващите писъци на момичето, Марта взема брадва и нанася няколко жестоки удара по главата и тялото на Ида. Доведената й дъщеря е полужива, когато Марта взема възглавница и я слага върху лицето й, а след това коленичи отгоре, за да я задуши и да е сигурна, че Ида най-накрая е мъртва.

Бруталното убийство не трогва Марта, цял ден тя търпеливо  и хладнокръвно чака мъжа си да се прибере от работа. Когато той влиза вкъщи, жена му го напада с брадвата и му нанася два удара върху главата и раменете. По чудо, Уилям оцелява и успява да се измъкне от къщата и да отиде при съседите за помощ. 

Полицията идва скоро след това и се натъква на ужасяващата гледка с обезобразеното тяло на Ида. Марта е задържана и отведена в затвора. До този момент смъртна присъда за жена е нещо изключително рядко. Жестокостта на Марта обаче не кара съдията да се колебае и той я осъжда на смърт. Когато чува присъдата си, тя най-накрая проявява някаква емоция. Започва да плаче и да твърди, че не е убила Ида. Никой обаче не й вярва.

Марта Плейс е екзекутирана на електрическия стол на 20 март 1899 година.
Imasmi web loading