Здраве, Красота

Лошите навици, които съсипват зъбите

08:45, February 24, 2021 | От New Me

                Лошите навици, които съсипват зъбите

Избягвайте ги

На всички ни се иска да имаме бели и здрави зъби, но понякога правим неща, с които - съзнателно или не, по-скоро им вредим.

Ето лошите навици, които е добре да избягвате, за да не съсипете зъбите си.

Пиърсинг

Някои обожават пиърсинга на езика или по устните, защото ги кара да се чувстват дръзки, секси и различни. Имайте обаче едно наум, ако и вие сте фенове на пиърсинга. Той може да наруши целостта на зъб, да причини сериозни проблеми с венците, а и както знаем - устата ни е пълна с бактерии, дори да поддържаме безупречна хигиена. А бактерии в комбинация с пиърсинг може да доведат до инфекции. 

Лед

Какво е лятото без коктейл или домашна лимонада с много лед? И все пак трябва да внимавате, за да не прекалите с ледените кубчета. Ако обичате да ги дъвчете, по-добре изкоренете този навик, защото вреди на зъбите и дори може да доведе до счупване. Също е лоша идея да прекалявате с леда, ако имате чувствителни зъби - това ще ви причини излишен дискомфорт.

Бонбони за смучене

Те са един от най-преките пътища към кариесите и нарушаването на емайла. Дори и смучещите дражета за гърло могат да съдържат много захар, затова винаги измивайте добре зъбите си след това. Ако пък просто обичате този тип бонбони, опитайте да ги ограничите или поне да намерите такива без захар. Причината е, че захарта се смесва с плаката по зъбите, разрушава по-бързо емайла и съответно по-лесно може да доведе до появата на кариеси.

Газирани напитки

Ако мислите, че ги споменаваме само заради наличието на много захар в повечето от тях, грешите. Така че дори поръчването на газирани напитки без захар, ще навреди на зъбите ви, особено в непремерени количества. Много от тези напитки съдържат още фосфорна, лимонена киселина, изкуствени подсладители и др., които нарушават емайла. Така че бъдете внимателни с тях и не прекалявайте.

Твърде много кафе

Една от болките на страстните любители на кафето е, че любимата им напитка може да навреди на зъбите. Вероятно мнозина знаят, че честото пиене на кафе може да доведе до пожълтяване на зъбите. Затова опитайте да пиете кафето си вкъщи, преди да тръгнете за работа, за да можете да измиете зъбите си веднага след това. Както и да не прекалявате с бройката на кафетата през деня.

Цигарите

Неминуемо е след дълги и дори не чак толкова дълги години на пушене зъбите на пушачите да пожълтеят. Каквито и усилия да полагат, цигарите вредят сериозно не само на здравето, но и на външния вид - включително кожата и зъбите. Разбира се, най-сигурният начин да ограничите вредните ефекти, е като намалите до минимум броя на цигарите, които пушите на ден.

Imasmi web loading