Трип

Лорето, който пази дома на Богородица

14:35, October 19, 2019 | От New Me

                Лорето, който пази дома на Богородица

Мястото, на което ще откриете една от най-големите светини

Вероятно всеки е чувал, че домът на Дева Мария се намира в Ефес и се счита за едно от най-светите места. Днес обаче ще ви отведем в една друга къща - отново на Мария, но се намира в сърцето на Европа. И по-точно - в Италия.

На около 250 км от Рим ще откриете малкото градче Лорето, което на пръв поглед ще ви се стори като много други италиански кътчета - старинна и красива архитектура, калдъръмени живописни улички, приказна катедрала. Лорето обаче крие във вътрешността си една от най-големите светини - къщата, в която е родена Божията майка. Вероятно никога няма да предположите, че ще се натъкнете на подобно откритие именно на такова място, но точно в това е очарованието на Италия. Където и да попаднете там, ще намерите неповторима находка, която ще развълнува душата и сърцето ви.

Най-красивите есенни градове

Но да се върнем към Лорето, разположен в Централна Италия, региона Марке. Градче, уж като всички останали, с около 10 000 души население, в което животът си кипи типично по италиански - с разпалените разговори на улицата, вкусната храна в малките ресторантчета и гледката към красивото море в далечината. Тук хората не бързат, наслаждават се живота и му се радват, а всяка неделя обличат най-хубавите си дрехи и рано сутринта отиват на църква. 

Именно в това градче се стичат хиляди поклонници от цял свят, за да се докоснат до една от най-големите светини. Вероятно си мислите, че няма как родната къща на Мария да се намира именно там, но италианците са доказали през вековете, че за тях няма нищо невъзможно, що се отнася до културно, религиозно наследство и архитектура. "Пътят" на дома на Дева Мария тръгва към Европа през 13 век, когато мюсюлманите заплашват да го разрушат. 

Кръстоносците, подкрепени от Рим, успяват да отделят стените на къщата и с кораби да ги пренесат до Европа. Първоначално стените били поставени на хълм в Терсато (днешна Хърватия). И този хълм добил статут на свято място, където се случвали чудеса, а болните оздравявали. През 1295 г. домът на Богородица бил преместен в Лорето. 

Есенни истории с история: Роженският манастир

През 15 век започва изграждането на внушителната и красива катедрала, в чиито основи се вграждат стените на къщата на Дева Мария. Тя е обвита в мрамор от външната страна, масивни бронзови врати пазят входовете към катедралата, а като влезете в нея, ще видите в реален размер изумително красива статуя на Богородица с младенеца. Когато обиколите богато изрисуваната и украсена катедрала с неповторимите й мозайки, ще видите малък вход в средата, който ще ви отведе вътре в самата къща. 

Там вече попадате в друг свят, нереален, духовен... Енергията, която ще усетите вътре, ще ви смае - усещане като никое друго. Ще се озовете сред коленичили десетки хора, вътре не се чува говор, не се снима с телефони и камери, там е само Бог и силата на всички молитви. Отчаяни, горещи, истински. Всеки е отишъл там, за да се отърси от собствената си болка и да намери мъничко надежда. Ще настръхнете, когато докоснете старите тухли от къщата и ще имате чувството, че сте насаме с Богородица. 

Вероятно от Ватикана биха се радвали да имат тази светиня при себе си, но тя повече няма как да бъде преместена, без да се руши в катедралата, което е недопустимо спрямо вярващите и спрямо Бог.

Затова, ако искате да се докоснете до свято място, да усетите силата на вярата и да откриете надежда и кураж в труден момент, отидете в Лорето. Там, в дома на Божията майка, всеки е добре дошъл и може да остане, колкото има нужда и колкото душата му иска.

Imasmi web loading