Здраве

Кои храни забързват стареенето?

07:55, August 23, 2021 | От New Me

                Кои храни забързват стареенето?

Ако не искате да "качвате" години, трябва да ги избягвате...

Едно парче кекс с ароматна чаша кафе, на което се радвахте тази сутрин, или сандвич със салам, който сте взели за обяд, може да ви изглежда безвредно в началото. Въпреки това много продукти имат отрицателно въздействие върху нашето тяло. Захари, нездравословни мазнини, прекомерна сол, алкохол и дори кофеин могат да разрушат важни протеини и да ни дехидратират, а кожата ни първа страда от храната, която избираме.

Захарта унищожава протеините и липидите

Захарта е отговорна за увеличаване на теглото, за създаване на бръчки, за увисване на кожата и за увреждане на здравето ви като цяло. Яденето на прекалено много захар започва с процес, наречен гликация. Този процес уврежда колагена на кожата (защото протеините са отговорни за твърдостта на кожата) и насърчава развитието на бръчки.

Транс мазнините отслабват притока на кръв към кожата

Транс мазнини могат да бъдат намерени в бързата или пържената храна, маргарина, изкушенията с много консерванти, всякаква нездравословна храна и списъкът продължава и продължава. Те не само повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, но и втвърдяват артериите или свиват кръвоносните съдове. Това отслабва притока на кръв към кожата и причинява преждевременно стареене и бръчки.

Алкохолът изгражда токсини

Една чаша вино няма да навреди на тялото ви, но пиенето редовно ще повлияе на черния дроб. Когато черният дроб работи добре, токсините се изхвърлят естествено от тялото ви. Но ако тези токсини се натрупат и не се разрушат правилно, това може да причини увреждане на кожата ви, като акне, бледост и бръчки, загуба на колаген, загуба на еластичност, зачервяване, дехидратация и подпухналост.

Ниска консумация на здравословни мазнини

Полезните мазнини са от съществено значение за вашето здраве и младостта на вашата кожа. Те намаляват възпалението на кожата, насърчават растежа на косата и изграждат силни клетъчни мембрани, които намаляват загубата на вода в клетките на кожата, наред с други предимства.

Тук са здравословните мазнини, които трябва да се консумират редовно за поддържане на здрава кожа:

Сьомга
Семена от чиа
Авокадо
Бадеми
Пшеничен зародиш
Всички ядки и семена
Тъмнозелени листни зеленчуци
Омега-3 обогатени яйца
Кокосово масло  

Солта ви кара да задържате вода.

Излишната сол може да се намери в много популярни продукти: сирене, пица пеперони, чипс, бисквити, зърнени храни и други. Солта кара тялото да задържа вода и води до „подпухнал“ вид. Тя също така води до свиване на клетките и до дехидратация. 


Обработените меса причиняват дехидратация.

Обичаните от много колбаси, бекон и месо съдържат много сол и консерванти. Консумацията на обработено месо води до дехидратация и предизвиква възпаление. Освен това тези продукти намаляват витамин С в организма, който е важен за образуването на колаген. Опитайте се да замените обработеното месо с пиле или пуйка. Ако изглежда твърде трудно, просто опитайте да ядете по-малко от такива колбаси и добавете някои зеленчуци към сандвича си.

Пържените картофи използват важни минерали от тялото ви.

Картофите почти веднага се разпадат на захари, след като влязат в телата ни. Храни, пържени в мазнина при високи температури, освобождават свободните радикали и това причинява клетъчно увреждане на кожата. Ако искате да се насладите на картофите си по най-безвредния начин - печете ги!

Кафето и напитките с кофеин оставят кожата ви суха.

Кофеинът е диуретик, който ви кара да отделяте течност и създава недостиг на вода в тялото. Това прави кожата ви суха и крехка. Но за щастие този проблем може да бъде решен: просто изпивайте по чаша вода за всяка чаша кафе, което консумирате. Също така не забравяйте да хидратирате кожата си.

Пикантните храни причиняват зачервяване и подпухналост.

Пикантните храни могат да причинят розацея на кожата ви, тъй като разширяват кръвоносните съдове. Това от своя страна може да доведе до кожа, която изглежда по-стара от действителното. Няма нищо лошо да ядете нещо пикантно от време на време, но не го превръщайте в навик.

Imasmi web loading