Здраве

Кои храни имат най-много витамини

09:35, June 30, 2021 | От New Me

                Кои храни имат най-много витамини

И защо си струва да присъстват в менюто ни!

От балансираната диета, която се фокусира главно върху фибри, протеини и зеленчуци, виждаме, че витамините са компонентът, който е толкова полезен за здравето. Сега обясняваме защо...

Витамините са основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае за ефективен метаболизъм и отсъствието им може да доведе до редица заболявания. Организмът всъщност произвежда витамини, но не в достатъчно количество. Най-добрият външен източник за получаване на витамини е от нашите ястия, но не всички могат да бъдат извлечени от храната, следователно необходимостта от алтернативи като слънчева светлина и добавки е належаща.

Има гама от витамини, които изпълняват различни функции, серия от витамини A, C, D, E, K и B. Те помагат за укрепването на костите и намаляват риска от счупване и болка, предотвратяват увреждането на мозъка и гръбначния мозък, укрепват зъбите.

Нека разгледаме някои хранителни групи:

Броколи, спанак и аспержи

Това са зеленчуци, които са богати на витамини A, C, B5, B9 и витамин Е. Тези зеленчуци могат да бъдат на пара, хапвани с картофи, зърнени храни, бобови растения, както и с пилешко месо. Зеленчуците помагат за поддържане на оптималната функционалност на жизненоважния орган на човешкото тяло. Намаляват честотата на рак, инсулт, сърдечни заболявания, диабет и други заболявания. Освен витамините, тези зеленчуци са чудесен източник на калий и фолиева киселина, които помагат да се поддържа кръвното налягане и да се намалят нивата на холестерола.

Проучванията показват също, че зеленчуците са богати на фибри, които помагат да се отделят отпадните продукти от стомашно-чревната област и спомагат за метаболизма. Известно е също, че противодействат на подуването като страничен ефект от приемането на твърде много сол. Известно е също, че зеленчуците имат високо съдържание на вода, вариращо от 75 - 90%. По този начин помагат да се поддържа кожата в добро здраве, намаляват бръчките, което в крайна сметка помага на кожата да е по-сияйна.

Стресът обикновено причинява намаляване на съдържанието на магнезий и витамин С в организма, това са хранителни вещества, които се съдържат в зеленчуците. Тези зеленчуци също имат омега-3 мастни киселини и витамин В, за които е известно, че намаляват депресията и тревожността. Спанакът има големи количества калций и витамин К, които изграждат костите.

Диня, авокадо, банан и цитрус

Тези плодове са добри източници на витамини В1, В5 и витамин С. Един от тези плодове на ден е достатъчен за набавяне на нужното количество витамини, от които тялото се нуждае. Цитрусът е богат запас от витамин С, който помага за укрепване на имунната система със своите противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Бананите съдържат пектин, който помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. В него има калий, който помага да се регулира сърдечната дейност, както и да се подобри работата на бъбреците. Авокадо има здравословни мазнини, от които тялото се нуждае и е по-богато на калий. 77% от калориите му идват от мазнини, които се съдържат в олеинова киселина, която е и основният компонент на зехтина, който е полезен за сърцето. Динята от своя страна е богата на ликопен антиоксидант, за който се знае, че намалява шансовете за рак в храносмилателната система.

И още...

Животинските продукти също са добър начин за добяване на витамини в диетата - млякото, сиренето, месото и рибата са полезни по отношение на усвояването на желязо, а това води до укрепването на костите. Намаляват шансовете за сърдечни заболявания, инсулт и рак. Те са добър източник на витамин В2, В3, В5, В12 и витамин А.

Imasmi web loading