Домът

Какво има в щастливия дом? Учените отговарят

08:18, April 09, 2021 | От New Me

                Какво има в щастливия дом? Учените отговарят

Вие имате ли ги?

Независимо дали става въпрос за нещо, което вече имате или искате да притежавате, тези неща научно доказано внасят повече щастие и спокойствие във вашия дом.

Вярвате или не, науката всъщност ни показва, че определени предмети почти универсално носят по-добри настроения заедно с тях. Ето какво е добре да имате в дома си, ако искате да се чувствате по-щастливи:

Зелени или жълти стени. Установено е, че тези два нюанса, особено ако са светли, предизвикват най-голямото щастие у хората според университета Врие в Амстердам. За да не стане прекалено и претрупано, придържайте се към един от цветовете и го сложете като акцент на една или максимум две стени в дома.

Система за сигурност. Всеки, който е живял в опасен квартал, може да ви каже колко е важно да се чувствате в безопасност в дома си. Ето защо много хора признават за по-добро настроение, когато са инсталирали система за домашна сигурност в къщата си.

Сантиментални предмети. Снимки. Глинен съд, направен от дъщеря ви. Стара детска играчка. Сантименталността е нещо, което повишава настроението, предимно заради положителните спомени, които свързваме с тях. Така че давайте смело, дръжте около себе си предметите, които ви припомнят скъпи моменти.

Зона за упражнения. Почти всяко проучване, направено по този въпрос, показва, че ежедневното правене на упражненията е чудесен начин да поддържате доброто настроение, дори когато нещата в живота ви не вървят по най-добрия начин. Дори да е нещо толкова просто като килим за йога и няколко гирички, това е добра инвестиция.

Свежи цветя. Учени установяват, че наличието на цветя предизвиква щастливи емоции и „по-високо чувство на удовлетвореност от живота.“ Наред с други проучвания е отрито, че лалета, рози и люляци най-много предизвикват щастие.

Кучета и котки. Скорошно изследване, публикувано в The Journal of Personality and Social Psychology, установило, че домашните любимци могат да осигурят сериозна емоционална подкрепа, да попречат на хората да изпитват социална изолация и в крайна сметка да ограничат депресията. Така че, имайте поне един пухкав приятел в живота си.

Книга за благодарност. Психолозите твърдят, че воденето на записки помага на хората да се чувстват по-добре в живота си. Освен това в личната си книга човек може да запише всичко, което чувства в даден момент, вместо да го публикува в социалните мрежи.

Флорални аромати. Асоциацията за психологически науки наскоро публикува някои изследвания, които показват, че хората са склонни да реагират положително на флоралните аромати. С други думи, миризмата на рози и петунии например има тенденция да кара хората да се чувстват щастливи. Вана с аромат на рози няма как да не ви направи далеч по-щастливи. 

Кана с вода. Проучванията показват, че хората, които редовно пият вода с храната си вместо сода, сок или всякакви газирани напитки, са склонни да бъдат по-щастливи, по-здрави и по-слаби. Какво по-хубаво?

Специални електрически крушки. Най-повдигащото настроение осветление идва от уютни, топли светлини, които или имитират слънчева светлина, или стари училищни крушки с нажежаема жичка. Според множество проучвания, тези видове светлини са склонни да ни кара да се чувстваме по-спокойни и готови да си починем.

Добра музикална система. Доказано е, че музиката има невероятни ползи за здравето. Тези ползи включват намален стрес, понижена тревожност, по-малко симптоми на депресия и по-добро общо настроение. Напревете си плейлист с любими песни и си ги пускайте редовно. 

По-малко предмети. Според Центъра за ежедневие и семейства на UCLA има много силна връзка между високите нива на стрес и високите нива на струпвания на предмети. Като изхвърляте това, което не ви трябва, подобрявате шансовете си да живеете спокоен, ведър и като цяло по-щастлив живот. Смело мятайте това, което не ви трябва. 

Ванилови свещи. Запалването на свещ е класически начин да се отпуснете след тежък ден в работата. Група на Chemical Senses наскоро публикува проучване, което показва, че по-специално ваниловите свещи наистина подобряват цялостното ви настроение. Но ние ще кажем, че всяка ароматерапия е добра за вас.

И накрая... Доказано е, че настолната игра подобрява настроението, особено когато създавате навик да каните хора за парти. В крайна сметка, когато си общувате, сте склонни да се чувствате много по-добре!

Imasmi web loading