Здраве

Как да познаем стреса и да се справим

08:40, July 28, 2021 | От New Me

                Как да познаем стреса и да се справим

Изключително съществено в забързаното ежедневие

Стресът засяга всяко живо същество, включително домашни любимци, растения и дори околната среда. Известен стрес е положителен, но когато стресът е продължителен, той може да причини щети на мозъка и тялото ви.

Симптомите на стрес могат да бъдат физически или психологически, но често и двете. Общите физически симптоми включват:

умора
главоболие
разстроен стомах
мускулна треска
промяна в апетита
промяна в сексуалния нагон
замаяност

Общите психологични симптоми включват:

раздразнителност или гняв
чувство на нервност
липса на енергия

Стресът е нещо, на което повечето хора издържат сами, но има ефект на пулсации. При проучвания с хора, които са подложени на стрес, повече от половината казват, че това има отрицателно въздействие върху личния и професионалния им живот и предизвиква конфликт с другите. Една четвърт от хората под стрес казват, че това ги отчуждава от приятели и членове на семейството и прави живота по-труден, отколкото трябва да бъде.

Съвети за управление на стреса

Опитайте йога и медитация.

Буквално стотици изследвания са установили, че практикуването на йога или медитация, често в комбинация, може да намали симптомите на стрес. 

Упражнения.

Всъщност проучванията сочат, че тези, които спортуват редовно, отчитат по-малко стрес в сравнение с тези, които не са го правили. Аеробните упражнения изглежда са най-полезни, но всеки вид движение е по-добър от нищо.

Идентифицирайте и премахнете източниците на стрес.

Звучи твърде лесно, нали? Но да разбереш какво наистина те притеснява и как да го премахнеш може да бъде по-предизвикателно, отколкото си мислиш. Не винаги е възможно да избегнете или избягате от стреса, но само опитът да промените обстановката ви поставя под контрол и това може да ви накара да се почувствате по-добре.

Наспете се.

Лошият сън прави всичко по-лошо, особено стреса. Загубата на сън може да повлияе на настроението ви и способността ви да мислите и в крайна сметка може да ви накара да се почувствате депресирани. 

Хранете се здравословно.

„Изяждате ли чувствата си“ през трудни времена? Има причина. Хормоните на стреса могат да предизвикат желание за мазнини и захар, но въздействието върху тях има дългосрочни, отрицателни последици за вашето тегло, настроение и цялостно здраве. По-добрата диета ще ви накара да се почувствате много по-силни, физически и емоционално. 

Потърсете професионална помощ.

Ако сте се опитали да контролирате стреса си, но не можете, посетете вашия лекар или терапевт, който може да ви помогне да предприемете следващи стъпки.  

Imasmi web loading