Секс и любов

Как без стрес да говориш с партньора за пари?

08:27, November 16, 2020 | От New Me

                Как без стрес да говориш с партньора за пари?

Изключително подходящи съвети...

Двойките могат да се разминават по много неща, но когато става дума за парите, разногласията могат да бъдат болезнени и неприятни. Според новото изследване на Соня Лутър и колегите й от щатския университет в Канзас, комуникацията е ключът към всички добри отношения, но, както изтъкват изследователите от Канзаския държавен университет, общуването по теми, свързани с пари, е особено предизвикателно. За щастие, има начини да се неутрализира тази емоционално натоварена тема. Преминавайки към 5-те стъпки, всяка от тях съдържа важна стратегия, която можете да използвате, за да направите разговорите си за финанси по-малко натоварващи: 

Практикувайте активно слушане.

Използвайки думи като „Чувствам“, избягвате да поставяте партньора си в защита. Обсъдете финансовите си въпроси с половинката и вижте дали можете да превключите от режим на атака към режим на разбиране.

Разберете ролята на стреса в комуникацията.

Помислете за времето, в което вие и вашият партньор сте преживели стрес в живота си заедно, включително разногласия относно финансите и сравнете начините, по които всеки от вас се справя с този стрес. Изследвайте какво правите вие и вашият партньор, което ви позволява да облекчите тези болезнени чувства, и проведете разговора без да предизвиквате стрес .

Помислете за собствените си ценности по отношение на парите.

В тази стъпка можете да предприемете някои нестандартни стратегии, за да решите защо вие и вашият партньор имате толкова различни виждания за парите. През третата седмица от тренировъчната програма в Канзас двойките били помолени да помислят за най-ранните си спомени за парите и след това буквално да ги изваят с глина. Вашата скулптура може да изглежда като куче-касичка (което предполага, че сте спестили), но на вашите партньори да е като луксозна кола (предполагайки, че парите трябва да се харчат за луксозни стоки).

След това партньорите трябвало да нарисуват „финансово семейно дърво“, за да представят характеристиките на членовете на семейството най-малко две поколения назад. Родителите ви изпитвали ли са финансова несигурност? Партньорът ви има ли родители, които пазаруват в най-скъпите магазини, независимо от цената? Тази стъпка е може би най-важната, защото ви помага да разберете как влизате във финансови дискусии въз основа на вашата история и тази на вашите родители (а може би дори и на баба и дядо).

Представете си собственото си „финансово наследство“.

Какво възнамерявате да оставите след себе си - както за собственото си пенсиониране, така и за сигурността на децата и внуците си? Въпросът е дали вие мислите за следващите 10 години, а партньорът ви - за това къде да излезете утре вечер. Трябва да намерите баланса между живота сега и в бъдеще. 

Планирайте бюджета си.

От компаниите до правителствата и доброволческите организации, бюджетите са в основата на всяко бъдещо планиране. Може да участвате в решенията за бюджетиране на работното място, или ако не, със сигурност сте засегнати от тях. Защо да не включите този набор от решения в собствените си дискусии у дома? Ако сте останали далеч от планирането на бюджета с партньора си, защото темата е твърде емоционално заредена, финансовата учебна програма на Канзас показва, че е време да извадите молива или електронната таблица и да започнете да сравнявате приходите с разходите. Предимството на работата по бюджет, твърдят изследователите, е, че то принуждава набор от поведенчески решения, които трябва да направите двамата. 

За да обобщим, разговорите за пари не трябва да създават стрес във връзката. Прилагането на тези стъпки може да помогне да изградите по-силна връзка с партньора.

Imasmi web loading