Красота

Има ли ползи да оставиш кожата си да “диша“

08:24, April 08, 2021 | От New Me

                Има ли ползи да оставиш кожата си да “диша“

Има ли смисъл да правиш периоди без грим...

Ако сте някой, който редовно носи грим, идеята да пропуснете за няколко дни - или при сегашните обстоятелства - за няколко седмици, може да бъде много освобождаващо. Спестява ви време и кара кожата да се чувства толкова чиста. Без тежестта на фон дьо тен или коректор вие се чувствате сякаш порите ви са чисти и тенът ви получава толкова необходимата почивка.

Кара ви да се чудите дали трябва да правим редовна почивка от гримовете, за да позволим на кожата ни да „диша“ по-често. За да разберем дали кожата ви наистина се възползва от почивните дни, намерихме коментари по темата на световни специалисти...

Може ли кожата наистина да "диша"?
Отговорът на този въпрос е сложен - не, тя не диша в смисъл, че трябва да бъде без продукти, за да може кислородът да влезе, но кожата, и по-точно порите ви, се възползват от прекъсване по други причини.

"Кожата получава своя кислород и хранителни вещества чрез кръвта, която подхранва вътрешните или "живи" слоеве на кожата ви, така че не, тя не диша", казва Ший Амируддин, директор на образованието за грижа за кожата в Heyday. "Когато казваме "оставете кожата си да диша", обикновено говорим за това, че позволявате на кожата ви да прави това, което прави най-добре: абсорбира хранителни вещества и вода, отделя масло без препятствия." Когато една от тези функции е блокирана, това може да доведе до създаване на различни проблеми като сухи петна или акне.

Ползата от почивката от грима
Прескачането на грима редовно може да помогне на кожата ви да функционира правилно, защото елиминира количеството на запушващи порите съставки, които нанасяте върху лицето си. "Гримът може да запуши порите, така че почивката може да озари кожата и да позволи по-добро проникване на серуми или кремове", заяви сертифицираният дерматолог Marnie Nussbaum. Когато правите пълния си режим на грижа за кожата, последван от рутината на грима си, нанасяте много продукти на лицето си наведнъж. „Гримът може да бъде комедогенен и често се нанася на слоеве“, добави Амирудин.

Ето защо, когато не си почивате от рутината на грима си, и двамата кожни експерти препоръчват да направите двойно почистване. „Освен ако не правите двойно почистване всяка вечер - препарат за почистване с масло, последван от редовен препарат за почистване - не отстранявате цялата мръсотия, масло и остатъци, натрупали се върху кожата ви през деня“, каза Амируддин. 

Imasmi web loading