Домът

Блестящ дом: Пролетно почистване в 10 стъпки

07:07, April 12, 2022 | От New Me
Precious Plastic Melbourne/Unsplash
Преди Великден мнозина ще използват времето си, за да почистят дома до блясък. Но това понякога може да е безкрайно трудоемко и уморително. Затова сме ви подготвили 10 наистина добри трика, които действат безотказно и ще ви спестят доста време и нерви.

1. Оцет за банята

Ако искате лесен и евтин начин да почистите душа в банята от натрупания варовик, използвайте оцет (за предпочитане бял). Напълнете найлонова торбичка с малко оцет, може да го разредите с вода, ако не обичате миризмата му. Потопете душа в торбичката и я завържете добре. Оставете да действа през нощта, а на сутринта изплакнете хубаво, за да отмиете миризмата.

2. Лимон за микровълновата печка

Полепналата мръсотия от храна може да е цяло мъчение за чистене. Но не и ако имате един лимон под ръка. В половин купа с вода изцедете сока на лимона, а накрая потопете в сместа и нарязаната лимонова кора. Загрейте за 3-5 минути и без да отваряте вратата на микровълновата печка, оставете горещата смес за още 5 минути вътре. След това чистенето ще е много по-лесно.

3. Сода за мивката

Петната по мивката и смесителя, които се натрупват от време на време, могат да бъдат изчистени с помощта на сода. Разпръснете я по замърсените места или си направете разтвор като паста, след което нанесете, оставете да действа няколко минути и отмийте.

4. Лук и оцет за скарата

Може да приложите този трик, както за фурната, така и за скарата, грила, барбекюто на балкона. Първо напръскайте малко бял оцет върху петната и оставете да подейства за няколко минутки. След това с половинка лук разтъркайте местата с оцет - естествената киселина, която се получава, ще ви помогне да се отървете от мръсотията. Не се притеснявайте за миризмата - този трик е само за премахване на засъхналата храна, след това може да минете с каквито препарати имате, за да остане приятен мирис.

5. Вършете сходните задачи едновременно

За да организирате по-добре чистенето си и нещата да се случват по-бързо, не се разкъсвайте между различните задачи. Правете сходните заедно - например прозорците с щорите или пердетата; прахосмукачката с парцала за под и т.н. Ще видите, че с малко по-добра организация ще отметнете досадните ангажименти по-бързо.


6. Забравете за кофите с вода

Ако пълните съдове с вода, си отваряте доста повече работа, защото постоянно трябва да тичате и да правите нови разтвори от вода с препарат, когато старите се замърсят. Още след второто потапяне на парцала, ще влачите тежки кофи и само ще разнасяте мръсотията из дома си. Вместо това бъдете практични. За прозорците или другите повърхности използвайте пулверизатор. За пода заложете на бюджетните, но свръхудобни мопове, които имат шишенца за течност/препарат и ги пръскат пред мопа. Удобно, бързо и много по-чисто.

7. Правилните движения с прахосмукачката

Специалисти в областта на почистването на дома съветват да чистите дома си с прахосмукачка първо хоризонтално (подовете), а после вертикално (мебели, стени, пердета, щори). Също така е важно да не минавате с твърде бързи движения, а малко по-бавно, за да сте сигурни, че прахосмукачката е успяла да засмуче всички влакна, прашинки и други боклуци.

8. Използвайте стара калъфка за възглавница

С нея можете да свършите чудеса с щорите, вентилаторите или полилеите си. Вземете стара калъфка за възглавница и забършете подобен тип повърхности - хубавото е, че тя ще абсорбира прахоляка, вместо да го събори и разнесе по останалите ви мебели.

9. Съставете план

Нещата винаги вървят по-бързо, когато имате начертан план за действие, включително и за разпределяне на задачите около пролетното почистване сред членовете на семейството. Така например мъжете могат да отметнат без проблем изхвърлянето на боклуците и прахосмукачката, дамите да се заемат с препаратите, а децата да си подредят стаята. Направете списък какво трябва да се свърши за голямото почистване на дома ви и отмятайте свършеното. Така ще сте по-експедитивни и няма да пропуснете нищо.

10. Отървете се от ненужното

Използвайте момента за пролетното почистване, за да се отървете от излишните вещи, които само събират прах и мръсотия в дома ви. Отделете старите и непотребни вече играчки, дрехи и декорации, които ви създават повече работа, отколкото да красят дома ви. Ще откриете, че колкото по-малко неща струпвате, толкова по-приветлив, чист и лесен за поддържане ще е домът ви.

Imasmi web loading