Перфектното ястие за студените дни
Още здравословни рецепти от Страхил Иванов вижте тук
Днес искам да споделя с теб, една изключителна рецепта за вкусна супа, която е едно много балансирано съчетание от полезни за твоя организъм вещества. Идеален избор да разнообразиш твоето здравословно меню.
Някои го наричат нахут, но още по-известен е с името си леблебия.
Той е разпространен почти в целия свят и е изключително популярен в Близкия Изток, Индия и Северна Африка. Семейство бобови не спира да изненадва и ето че ако разкриеш тайните му, нахутът би могъл да се превърне в неизменен спътник на твоя индивидуален хранителен режим.
Със своя впечатляващ хранителен профил, той не само подобрява храносмилането, но и подпомага поддържането на теглото. И това - благодарение на протеините и фибрите, които работят синергично за забавяне на храносмилателния процес, което от своя страна спомага за повишаване на усещането за ситост.
Самостоятелно е подходящ и за тези, които не ядат животински продукти, тъй като нахутът е един от най-добрите източници на растителен протеин и е идеален заместител на месото. Както добре знаем, протеинът играе голяма роля в контрола на теглото, поддържането на мускулната сила и здравето на костите. Ползите му не се изчерпват до тук и не може да не отделим внимание, и на богатото съдържание на фибри, манган, фосфат, желязо, калций, магнезий, витамин Е, цинк, лецитин, фолиева киселина. В допълнение, нахутът е и полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект при жените и потискат образуването на тумори.
Тренировки при диабет тип 2 - полезни ли са и защо?
Единствена препоръка е да се избягва от хора, страдащи от подагра, тъй като е богат на пурини.
Деликатесният нахут се съчетава прекрасно с ароматната морска бяла риба треска. Тя присъства от години на нашия пазар, така че няма да имаш никакво затруднение да я намериш, практически през цялата година. Бих ти препоръчал да я купиш под формата на готово сурово филе, изчистено и напълно готово за приготвяне.
Рибата треска е риба с отличително бяло деликатно месо, много вкусна и се препоръчва за всеки, независимо от възрастта и неговия пол. Особено подходяща е при спортуващите и хората, които спазват диета. От хранителна гледна точка, съвсем обичайно се намира като основна храна в менюто на много диети за отслабване, поради ниското си калорично съдържание и енергийната си стойност, и ниско съдържание на мазнини. Треската съхранява мастните си запаси в черния дроб и така месото й остава чисто от мазнини. Б12 в нея ни дава още по-вече енергия, което ни помага да се отдадем на спорт и упражнения, хранейки се здравосовно.
Тази риба ще те изненада не само с вкуса си, но и с богатото си съдържание на протеини с висока биологична стойност. На витамини от групите А, Б, Д и Е. И не на последно място, ценни минерали (фосфор, цинк, магнезий, сяра, кобалт, флуор, омега-3, калий и натрий). Именно заради високото съдържание на ценните омега-3 и витамин А и Б6, рибата треска подобрява и здравето на очите.
Вкусно: Сочни бургери със сьомга
Редовното й консумиране подпомага мисловната дейност и паметта. По количество йод треската превъзхожда месото и силно се препоръчва на хора, живеещи в райони, където водата и продуктите са бедни на йод.
Високо ценена по цял свят и заради фината текстура на месото, която се свързва перфектно с деликатния й вкус, съществува наистина голямо разнообразие от рецепти за нейното приготвяне.
Аз днес избрах да ти я представя в супа, където елегантно се съчетава с нахута и с другите съставки от моята рецепта.
Не забравяй, че всяка седмица ще има по 4 нови вкусни и здравословни рецепти, които може да опиташ.
Какво ти е необходимо за твоята супа, освен разбира се двата ключови продукта? И така, подготви следните съставки, които ще ти трябват за приготвянето на 2 порции супа.
Необходими продукти
200 гр. почистено филе от риба треска
100 гр. сух нахут (или 200 гр. готов сварен нахут, ако примерно решиш да го използваш от консерва)
100 гр. сладки червени чушки
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица олио екстра върджин
1 скилидка чесън (по твое желание)
1 листенце дафинов лист
Както виждаш, продуктите не са сложни. Ще са ти нужни около 140 минути за приготвянето на супата.
5 съвета за контрол над стреса
Важно е да знаеш
За да стимулираш производството на ценни за организма ензими и да повишиш нивото на витамините от група В, аз те съветвам да накиснеш предварително нахута, за да го „събудиш“. Така ядките му ще станат много по-лесно усвоими, протеинът и минералите ще се абсорбират по-добре. Ако решиш да се спреш на варианта да използваш нахут от консерва, процесът с кисненето отпада. Когато е консервиран, той е предваритено обработен и готов за директна консумация. Важно е да отбележа, че чрез накисването всички остатъчни токсини в ядките, семената и зърнените храни се елиминират.
Различните видове ядки и семена се накисват във вода с различна температура и за различна продължителност от време, според тяхната твърдост и големина. Водата от накисването винаги се изхвърля, а ядките се измиват няколко пъти в студена вода, преди да се консумират. И така, накисни нахута в топла вода, с добавена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Остави го да престои така 12 часа. Още по-продуктивен би бил, ако остане накиснат за 24 часа.
Пристъпи смело към съществото на рецептата и начина на приготвяне на това кулинарно изкушение.
Начин на приготвяне
След като си приключил с процедурата на накисването на нахута, задължително го изплакни добре 2-3 пъти под течаща вода и вече е готов за следващата стъпка. Сложи на котлона тенджера с 2 литра и ½ студена вода, добави нахута и след като заври, изхвърли първата вода от варенето. Залей нахута с гореща вода и го вари още за около 90 минути.
Ако си предпочел да използваш готов консервиран нахут, казахме, че той е предварително обработен. В този случай трябва да го вариш само за около 30 минути. И в двата случая готви на умерен котлон, не трябва да ври силно.
По средата на готвенето добави дафиновия лист, щедра лъжица доматен сос, сол по желание.
Междувременно измий, почисти и нарежи чушката на кубчета. Нарежи на дребно филето от риба треска. В голям тиган в олио екстра върджин сложи скилидката чесън, нарязаните вече червена чушка и филето от треска.
Запържи за около 15 минути, като междувременно разбъркваш деликатно и след това добави сварения преди това нахут и бульона от него, и готви за още 10 минути всичко заедно.
И ето, че твоята вкусна и здравословна супа е готова за консумация.
Хранителна стойност за две порции
Калории – 402 ккал
Мазнини – 6 г
Въглехидрати – 26 г
Белтъчини – 53 г
По желание можеш да я сервираш с крутони от пълнозърнест или протеинов хляб. Аз лично я харесвам овкусена с пресен лимонов сок.
Ако си любител на ментовия вкус, би могъл да замениш дафиновия лист с едно-две листенца джоджен. Опитвал съм и тази вариация, и мога да ти кажа, че джодженът й придава нотка дръзкост.
Не се колебай да замениш рибата треска с друг вид риба, която ти обичаш.
Довери се на твоя вкус и предпочитания, и не се страхувай да експериментираш с вариациите на съставките.