Андрей Чикатило: Историята на „Канибала от Ростов“

15:02, November 20, 2020 | От New Me

                Андрей Чикатило: Историята на „Канибала от Ростов“

Един от най-бруталните убийци в историята

На 20 ноември 1990 г. е заловен Андрей Чикатило - един от най-бруталните серийни убийци в света, оставил над 50 жертви след себе си. Полицията и обществото усещат, че е напът да се разкрие една ужасяваща тайна, но никой не е подготвен, за това, което ще последва...

Андрей Чикатило е роден на 16 октомври 1936 г. в пределите на днешна Украйна (по това време - част от Съветския съюз). През 30-те години на миналия век украинските земи се считали за житницата на СССР. Грандиозните планове на Сталин за колективизация на земята обаче водят до драстично обедняване и глад сред населението, а избухването на Втората световна война тласка хората към крайна мизерия.

Малкият Андрей бил дребно, слабо и свито дете, което съучениците му тормозели. Страдал и от проблем с гениталиите и уринарния тракт, което водело до често напикаване, дори в тийнейджърските му години, както и до проблеми с ерекцията по-късно. На 15-годишна възраст нападнал приятелка на сестра си и се опитал да я изнасили. Още по време на спречкването между двамата обаче, Андрей еякулирал преждевременно, което довело до нова порция подигравки от страна на връстниците му.

Снимка на OpenClipart-Vectors от Pixabay

11 юни: Бруталната чистка на Сталин започва

През 1960 г. Андрей Чикатило решава да се махне от малкото градче, където всичко го потиска, и се установява близо до Ростов. Там той си намира работа като телефонен инженер и се жени. Според слуховете познавал съпругата си едва от две седмици, когато сключил брак с нея, а проблемите с потентността му били постоянни. Загадка остава с помощта на какви средства жената на Чикатило успява да му роди две деца (и дали изобщо са били от него).

Нещо в ума на бъдещия сериен убиец обаче явно не му дава мира. Така през 1971 г. Андрей решава, че иска да е близо до деца и става учител по руска литература. Изкушението да е по цял ден сред малки и беззащитни момичета и момчета му повлиява силно и отключва чудовището в Чикатило. Започват оплаквания от ученици за посегателства над тях от страна на учителя им по литература.

Чикатило е принуден от ръководството да напусне, но тъй като не се дава гласност на причините за това, той бързо си намира работа в друго училище. И посегателствата над деца продължават. Болният ум на бъдещия убиец осъзнава, че достига удоволствие и получава оргазъм от проявеното насилие. И нападенията стават още по-дръзки. Провиненията му водят до загуба на още няколко позиции в различни училища. Затова през 1981 г. постъпва на работа във фабрика в Ростов.

Задълженията му вече са свързани с много пътувания, а по автобусните спирки и жп гарите установява, че може да завърже познанства с младежи, без да бъде видян от много свидетели. Чудовището Андрей Чикатило вече няма пречки пред извратените си желания и в следващите 9 години ще извърши някои от най-бруталните убийства в историята.

Library of Congress/Boris Yeltsin Presidential Library

Последният цар: Историята на едно позорно убийство

Първите му жертви са млади момичета, които примамва в близките гори и безлюдни местности и там ги напада. Видът и поведението му будят доверие - улегнал мъж около 50-те, образован, семеен и възпитан. Никоя от жертвите му не се усъмнява, преди да е станало твърде късно. Чикатило е воден от сексуалното удоволствие и желанието да доминира. Той излива целия си натрупан с годините гняв върху младите момичета, оставя ги обезобразени и наръгани десетки пъти, с отрязани или отхапани части от тялото и избодени очи.

След години ще стане ясно, че е изяждал малки парчета от плътта на жертвите си. Междувременно полицията установява все повече трупове в района на Ростов и въпреки че един свидетел ги насочва към Чикатило, те нямат солидни доказателства, за да го обвинят за зверските убийства. Полицаите започват да търсят сред педофили и изнасилвачи, като повечето заподозрени са с ментални проблеми и не след дълго, вероятно стимулирани от брутални полицейски методи, някои от разпитаните правят самопризнания и по-късно са екзекутирани.

Въпреки това през 1984 г. са намерени още 15 трупа на младежи. Жертвите на Чикатило са и момичета, и момчета на възраст между 9 и 18 години. Полицията вече е наясно, че си има работа със сериен убиец и предприема сериозни действия, за да открие изверга. Открити са семенна течност и сиви косми по телата на убитите и вниманието им отново е насочено към Чикатило заради очевидци, които го разпознават и обясняват за подозрителното му поведение.

И тук е допусната една фатална полицейска грешка - на Чикатило е взета кръвна проба, а не семенна течност. По това време ДНК-анализите не са толкова добри и съответно показват разминаване, което става причина истинският убиец да бъде пуснат на свобода.

Снимка на nile от Pixabay

Лиля Брик: Най-фаталната руска муза

Стреснат от интереса на полицията към него, Андрей Чикатило се въздържа от убийства в следващите месеци, а през лятото на 1985 г. започва работа във влакова компания, което му осигурява така необходимите пътувания и съответно намира следващите си жертви далеч от дома. Тъй като труповете в района на Ростов драстично намаляват, полицията си мисли, че серийният убиец е мъртъв, заловен или екзекутиран. През 1988 г. обаче Чикатило, успокоен от годините на необезпокоявани нападения, се връща към убийствата в Ростов. Нови 19 трупа в следващите месеци показват, че убиецът е жив и по-дързък отвсякога.

Отново очевидец ще насочи вниманието към Чикатило - полицай го вижда на жп гара с изцапани дрехи, окървавена буза и наранена ръка, с подозрително поведение. Мъжът най-накрая е задържан на 20 ноември 1990 г. и този път право на грешки няма. Първоначално Чикатило отрича за убийствата, но впоследствие си признава за всички. Полицаите са шокирани. Вместо първоначалните обвинения за около 30 убийства, Андрей Чикатило признава за 53 убити момичета и момчета.

По време на процеса през 1992 г. Чикатило осъзнава, че ще бъде екзекутиран и затова започва да се държи налудничаво, да съблича дрехите си, да крещи, да се смее и да ругае. Това обаче не го спасява от тежката присъда. А по време на изслушванията е държан в специално направена клетка, за да не бъде нападнат от роднини на убитите деца.

Андрей Чикатило е екзекутиран с куршум в тила на 14 февруари 1994 г. и остава в историята като един от най-бруталните и най-дълго вилнели серийни убийци в света.

Imasmi web loading