Вдъхнови се

Ако не аз, кой? Ако не сега, кога?

09:40, August 31, 2022 | От New Me
Снимка: pixabay.com
Последният съветски лидер Михаил Горбачов почина на 91-годишна възраст след продължително боледуване. Той ще остане в историята с решителните си действия по радикална реформа в Съветския съюз, които довеждат до края на Студената война.

Промените в Съюза водят до разпадането му, а комунистическият режим с неговите характерни репресии е оставен в миналото, поне на хартия. Горбачов се опитва да наложи по-демократичен модел на управление. Той силно вярва в Перестройката и работи упорито за това тя да се случи по най-добрия възможен начин.

Последният съветски лидер води политика за "отваряне" на страната към света. За по-стабилни отношения с Европа и дори САЩ, както и изоставяне на агресивното руско говорене по отношение на ядрените оръжия. Горбачов признава открито за провала на комунистическия режим, въпреки че той самият е "продукт" на този режим.

В крайна сметка всички проблеми, трупани с десетилетия в Съветския съюз, излизат на повърхността и позициите на Горбачов се разклащат силно. Така идват следващите поколения руски лидери като Елцин и несменяемия Путин.

И докато Русия все още не може да намери своя нормален път към демокрацията и просперитета, нека си спомним думите на Горбачов.

*******

Ако онова, което си постигнал вчера, ти се струва значимо и днес, значи все още не си свършил нищо особено днес.

Вярвам в космоса. Всички сме свързани с него.

Мирът не е да сме единни в сходствата, а да сме обединени в различията си.

Пазарът не е творение на капитализма, а на цивилизацията.

Отдръпнахме се от изконните си ценности. Като младеж вярвах в справедливостта и равенството - това бяха идеалите, прокламирани от комунизма. Но в действителност този ужасяващ комунистически експеримент доведе до смазване на човешкото достойнство.

Американците страдат от една болест, по-страшна от СПИН. Нарича се комплексът на победителя.

Ако не се движиш напред, изоставаш.

Историята ни учи, че когато времето за промени е настъпило, а правителството не желае или не е способно да ги направи, или обществото се разпада, или започва революция.

Ако не аз, кой? Ако не сега, кога?
Imasmi web loading