Домът

8 начина да декорираш масата като професионалист

10:14, December 23, 2020 | От New Me

                8 начина да декорираш масата като професионалист

Изумете всички със страхотни идеи в празничните вечери

Празничните вечери са все по-близо, а вие се чудите с какво да изненадате гостите тази година, освен с вкусните ястия. Ще ви зарадваме с няколко страхотни начина да придадете на трапезата си уникален вид и да изумите всички с подредба като професионалист.

Приборите

Да започнем с етикета за поставяне на приборите по правилния начин. Обикновено празничните вечери са богати на различни видове ястия - салати, супи, основно и десерт. Но как да подредите в такъв случай приборите, за да не става дълга върволица от едната страна на гостите ви?

В този случай е прието да подредите салфетката и вилиците от лявата страна, а ножовете и лъжиците от дясната. Като поставяте от външните страни приборите, които най-напред ще се използват. Например най-отляво е вилицата за салата, после за основното и т.н. Приборите за десерт може да се поставят над вилиците, към вътрешността на масата.

Тематична украса

Ще се изненадате колко свежест ще придаде малко тематична украса на масата ви. Ако говорим за наближаващите коледни празници, помислете да "разхвърляте" малко елхови клонки, ефектът ще е поразителен.  

Символични подаръчета

На всеки ще му направи страхотно впечатление, ако поставите съвсем малки и символични подаръчета в празната все още чиния за вечеря или отстрани на нея. Наистина не е нужно да давате пари за някакви скъпи вещи. Дори ако напишете на ръка някакво свежо коледно късметче или пожелание, завито на руло и завързано с панделка, всеки ще седне с усмивка на масата ви.

Създайте уют

На вашата трапеза гостите ви трябва да се чувстват уютно и като у дома си. А какво създава повече уют от малко жив огън? Разбира се, не всеки може да си позволи да има камина в хола, но няколко свещи на масата ви ще направят чудеса. Поставете на няколко места свещници или пък малки буркани със свещички вътре, и вижте как всичко ще се преобрази и ще заблести.

Не изключвайте цветята

Буквално ще вдъхнете живот на масата, ако поставите цветя на нея. Освен че може да е много красиво, ще се изненадате каква неизменна част от подредбата на професионалистите са цветята. И това съвсем не е случайно. Те създават усещане за празник, свежест, уют и топлина в гостите. Покажете, че знаете как да накарате другите да се почувстват специални на трапезата ви.

Добавете нещо нестандартно от себе си

Поставете своя отпечатък върху трапезата си, нека всички видят вашия почерк на масата. Потърсете вдъхновение в някое ваше пътуване, в любимото си хоби или в нещо красиво, което се е запечатало в съзнанието ви. Обичате да четете? Поставете в средата на масата масивна книга или албум, или стара мастилница с перо в нея. Малките детайли са важни и със сигурност няма да останат незабелязани.

Кристал? Буквално!

Със сигурност ви се иска да придадете по-изискан вид на вечерята си, но не всеки разполага с кристални чаши, скъпи прибори и сервизи. Затова, освен някои от гореспоменатите идеи, можете да заложите и на парчета кристали, сложени на няколко места върху масата. Почти всеки си е взимал парчета аметист или нещо друго от пазари и магазини. Защо да ги държите в шкафа, вместо да ги поставите на масата си и да бъдете неотразими?

Не забравяйте плодовете

Освен цветята, плодовете са друг начин да вдъхнете живот и допълнителна свежест на масата си. Можете да ги поставите на няколко места върху трапезата си или в една голяма купа в средата - изборът е изцяло ваш, просто експериментирайте и направете всичко онова, което ви харесва.

Imasmi web loading