Здраве

7 неща, за които никоя майка не е подготвена

09:14, June 16, 2021 | От Тереза Алексиева

                7 неща, за които никоя майка не е подготвена

Създаването на нов живот е най-прекрасното нещо, но то крие препятствия, за които майките понякога са неподготвени

Бременна сте и отвсякъде ви заливат лавини с информaция относно всички събития, процеси, предизвикателства и промени, за които се очаква да се „подготвите“. Може би вече сте го предусетили интуитивно, но ние сме тук, за да го потвърдим официално - има неща, за които не можете да се подготвите, колкото и да се напъвате. Те, разбира се, са повече от 7, но с оглед запазване на позитивния ви емоционален баланс, за момента ще се ограничим с:

Хормоналните промени

Хормоните са зловеща сила и вероятно по време на бременността както вие, така и партньорът ви, вече сте си дали сметка за този нелек факт от живота. Недейте да си създавате нездрави илюзии, смятайки, че раждането ще сложи край на емоционалната ви въртележка.

Разбира се, начините, по които хормоните могат да ви ударят, са силно непредвидими. Възможно е да плачете мощно по време на рекламите на луканка, за кратко да забравите презимето или фамилията си, да предложите брак или развод (или и двете, в един и същи ден, няколко пъти) на половинката си, да замеряте свекърва си с използван памперс, след което отново да поплачете в разкаяние, преди да хвърлите втори памперс по нея.

Важно е да запомните, че всичко това е в реда на нещата и ЩЕ СВЪРШИ. Обикновено хормоните остават относително нестабилни по време на следродилния период и кърменето, но ТОВА НЕ Е ЗАВИНАГИ. Емоционалният баланс на майката е илюзорно понятие; нещата обаче стават далеч по-поносими, веднъж щом тялото и умът ви привикнат към новото състояние на нещата. Speaking of…

Новият режим на живот и сън

Вероятно вече поне шестнадесет добронамерени лели са ви посъветвали да се наспите преди раждането, „щото после...“. С цялото ни разбиране и съчувствие към вашата фрустрация, плахо и с известна доза неудобство, ще потвърдим тяхната правота по отношение на казуса със съня. Чисто и просто, новороденото бебе се храни и изхожда денонощно. Това продължава между няколко месеца и няколко години. Край на историята.

За да не оставате с впечатлението, че искаме да ви притесним, нека все пак съобщим и добрата новина. Колкото и да е невероятно, вие ще свикнете. След като месец, два или три се лутате из дома си като сомнамбул в мозъчен делириум, тялото ви лека-полека ще започне да се пригажда към тази нова и странна реалност. Ще спрете да слагате шампоан за коса върху четката си за зъби, да сипвате сол в кафето си и да се опитвате да изтеглите пари с шофьорската си книжка. Мозъкът ви ще започне да функционира нормално дори и с по-малко сън и ще се събуждате сравнително свежа след двата часа сън, които ви се полагат.

Не забравяйте, че вашият партньор представлява въплътеният шанс за сън, стоящ пред вас от плът и кръв. Не отлагайте включването му в процеса за момент, в който това ще е твърде късно - поделете си нощните сиести така, че да изпитате чувство за справедливост.

Всички непоискани съвети

Една майка никога не е готова за факта, че буквално всеки един друг жив човек на планетата знае по-добре от нея всичко, свързано с детето, което е родила. Това включва близки и далечни роднини, стари и нови приятели, познати и непознати, онлайн и офлайн специалисти, инфлуенсъри, гурута, лайфкоуч специалисти, врачки, баячки и шамани.

Всички тези хора неизменно ще се опитат да ви разяснят кога, как, къде и колко трябва да храните детето си; посредством каква техника трябва да го приспивате; къде бъркате при неговото възпитание и отглеждане; какви ще бъдат катастрофалните последствия от вашата дезинформираност; как се прави в тяхното семейство, по тяхно време как е било, леля Пена от шестия етаж какво е прочела във вестника и баба им как са я осолявали и е оцеляла. Каквото и да чувате, в никакъв случай не правете тези неща с бебето си

Другите майки

Не просто майките, а никой човек, никога, в нито един етап от живота и развитието си, не е готов за случващото се в майчинските групи и форуми в социалните мрежи. В зависимост от големината и типажа на групата, случващото се в нея може да варира между случайни кавги с непознати, до дълбоки междуличностни интриги, комбиниращи в себе си всички турски и индийски сериали, създадени в историята.

Някъде измежду скандалите за и против ваксините, секциото и адаптираното мляко, сред разговорите за колики и снимките на бебешки екскременти, в джунглата от разумни и неразумни съвети за справяне с малките хора, вие можете да си помислите, че сте намерили приятели. Това ще бъде заблуда в 99.8% процента от случаите, но останалите 0.02% са безценни - пазете ги и бъдете благодарни за тях, ако ги намерите.

Зависимостта

Тази подточка би могла да бъде преименувана с цел постигане на по-политически коректно звучене, но нека не се заблуждаваме. В първите месеци и години след раждането на детето, в по-малка или по-голяма степен, майката обикновено е зависима от околните.

Вие ще имате нужда от чужда помощ и намеса, за да имате шанс да се изкъпете сама, да излезете сама, да поспите или просто да си починете. Обикновено майките очакват това, но не го осмислят напълно и всъщност се оказват обезоръжени от реалността. Вместо обаче да потъвате в чувство за накърнена независимост, по-добре се възползвайте максимално от тези малки сладки възможности и не забравяйте, че и майката е човек.

Удоволствието от простите неща

По време на майчинството всяко малко измъкване от ежедневието може да се преживее като епично приключение от типа на „Властелинът на пръстените“. Усамотеното ходене до кварталния супермаркет рязко се превръща във вълнуващо пътешествие; използването на балсам за коса ви превръща в една съвременна Клеопатра; новата прическа или маникюр ви карат да се кандидатирате за конкурса „Мис Вселена“, обедното кафе със стара приятелка се усеща като дива нощ от студентския ви живот. Културният живот на майката заслужи да бъде описан в много повече думи...

Разбира се, ще срещнете доста майки, които твърдят, че успяват да правят абсолютно всичко за себе си по начина, по който са го правили преди раждането на детето си, че дори и по-пълноценно. За тях със сигурност знаем няколко неща, но няма да ви споделим нито едно от тях. Майчинството не е саможертва и трагедия, но със сигурност е повод да се научим понякога да поставяме нечии чужди нужди преди своите - в разумна и здравословна за всички страни степен.

Любовта

С абсолютна и тотална сигурност можем да кажем, че нито една нова майка не е подготвена за чувството, което ще изпитва, държейки детето си, гледайки го как спи, виждайки първата му усмивка и първите му крачки.

Много хора са се опитвали да опишат тази любов по много начини; много думи са изговорени и много дела са извършени, продиктувани от любовта на майката към нейното дете, но не се заблуждавайте, че можете дори и да предположите какво представлява тя, преди да я изпитате. А когато я изпитате, вие вече ще знаете, че нищо от гореизброеното не е толкова страшно, толкова притеснително и толкова непреодолимо, колкото изглежда. Майчинството е една тотална лудница, в която обикновено лудите се обичат толкова много, че нямат време за губене с други чувства. Така че - изживейте го такова, каквото ще искате да си го спомняте - епично!

Imasmi web loading