Диети, Здраве

5 храни, които помагат срещу подуване

12:55, August 22, 2022 | От New Me
Снимка: Sasun Bughdaryan / Unsplash
Едва ли има човек, който да не е страдал от подуване на корема и газове поне веднъж. В борбата с този проблем на помощ идват пет страхотни храни. Вижте кои са и задължително ги включете в менюто си, за да се чувствате добре.

Куркума

Сигурно час няма да ни стигне, за да ви изброим многото ползи за здравето от употребата на куркумата. Но тя има още едно безценно свойство - действа отлично срещу подуване. Веществото куркумин подпомага работата на храносмилателната система, облекчава дискомфорта в корема и болката от подуване, намалява газовете.

Авокадо

Тези толкова полезни плодове, освен всичко друго, съдържат и калий, който има важна роля за регулиране на нивата на натрий в тялото и прекомерния прием на течности.

Джинджифил

Вероятно се сещате за джинджифила само през зимата - като допълнение към чая, или пък при хапване на суши. Но знаехте ли, че той подобрява много храносмилането, подпомага редовното изхождане и съответно предотвратява подуването.

Аспержи

Все още много хора в България пренебрегват аспержите при хранене, което е огромна грешка. Инулинът в тях набавя на тялото незаменими фибри, които подхранват полезните бактерии и не допускат образуването на газове и подуване.

Домати

Една от най-любимите храни за лятото, а и не само. Освен че са много вкусни, доматите са богати на антиоксиданти, борят се с възпалителните процеси в тялото и съдържат калий, който понижава нивата на водещият до издуване натрий.
Imasmi web loading