Книги и филми

10 класически филма, които всеки трябва да гледа

20:08, September 23, 2020 | От New Me

                10 класически филма, които всеки трябва да гледа

Променили киното завинаги

Ако има нещо непреходно, това е класиката. Киното не прави изключение, затова ще ви поднесем 10 ленти, превърнали се в тотална класика и променили създаването на филми завинаги. Ако не сте ги гледали, значи сте пропуснали много. 

За абсолютно класически филми избрахме тези, правени до 60-те години на миналия век, за шедьоврите от следващите десетилетия ще направим друга класация. Така че да започваме....

Гражданинът Кейн (1941)

Смятан за най-добрия филм, правен някога. Безумно добър като сценарий, режисура и игра. Сюжетът ще ви въведе в живота на един изключително богат, но самотен мъж. Домът му е огромен и претрупан с вещи, но в същото време толкова пуст. И една неочаквана мисъл за "Розичка", която го спохожда преди смъртта. Филм, който задължително трябва да видите.

Казабланка (1942)

И друг път сме споменавали този филм като тотален шедьовър. Това е може би най-обичаната романтична история в киното. А преплитането на войната и любовта никога не е било по-въздействащо. От този филм именно се изграждат имената на актьори като Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. 

Психо (1960)

Каквото и да кажем за този филм, ще е малко. Хичкок прави показно как се създава филм на ужасите и как да изправиш на нокти зрителя, да го държиш в напрежение от началото до самия край. При това го прави без похватите от последните години с твърде натрапчиви сцени на кръв и трупове. Определено филм, който остава в историята.

Модерни времена (1936)

Последният ням филм на гения Чарли Чаплин. Сюжет, застъпващ чувствителни теми по онова време, но и който ще ви накара да се смеете през сълзи. Вероятно са ви попадали забавни моменти от лентата, но ако не сте гледали целия филм, горещо ви препоръчваме да го направите. 

Аз пея под дъжда (1952) 

Няма как да говорим за класически филми от миналия век и да пропуснем емблемата на мюзикълите. Създала незабравими песни, които се слушат и днес. Като едноименната песен от филма, която абсолютно всеки може да запее. Лента, която е устояла и ще устои на времето. А забавният сюжет ще ви допадне със сигурност.

Магьосникът от Оз (1939)

Не се заблуждавайте, това не е филм само за деца. Умението да се разкаже приказка така, че да прикове вниманието до края, да разчувства, да вълнува, да ядосва и да разсмива - това е изкуство. А лентата остава шедьовър на киното заради начина, по който пресъздава една на пръв поглед детска история. Филмът е много по-дълбок, отколкото предполагате, затова не трябва да пропускате да го изгледате.

Кинг Конг (1933)

Представете си да ползвате "специални ефекти" във филм през 30-те години на миналия век. Общо взето, трябва да си гений, за да успееш да разкажеш тази неповторима история с това, с което разполагаш в киното по това време. И най-ироничното е, че филмът има римейк през 70-те, както и през 2005 г. Но рейтингът на първия филм, който реално е бил най-ограничен заради времето си, е най-висок според гласуването на зрителите в IMDb. Това само по себе си трябва да ви покаже колко е силна лентата от 1933 г.

На Западния фронт нищо ново (1930)

Военен филм, оставил толкова голяма следа след себе си, че е вдъхновил много от филмите, посветени на войната, в следващите десетилетия. Режисьорът Луис Майлстоун успява да предаде много ясно и въздействащо посланието си за безсмислието и ада на войната. Филм, който трябва да се гледа поне веднъж, но ви предупреждаваме, че няма да е лек...

Отнесени от вихъра (1939)

Един от най-любимите ни филми, а очевидно и не само на нас, след като зрителите го оценяват с толкова висок рейтинг, какъвто малко от съвременните филми получават. По принцип екранизацията на велика книга е нож с две остриета и почти винаги предвещава провал. Тук обаче не можем да кажем това. Лентата е една от най-великите, пресъздала една неповторима любовна история. Перфектният филм за уикенда...

Великолепната седморка (1960)

И каква класация за класики в киното ще е това, ако не включим един от най-обичаните уестърни на всички времена - "Великолепната седморка". История за ценности, морал, грехове, сблъсъци и тънката граница между доброто и лошото. Няма как сюжетът да не ви спечели още от самото начало. Гарантираме ви едно вълнуващо преживяване, ако случайно сте пропуснали да гледате тази класика.   

Imasmi web loading