Отсам екрана: Топ 10 комедии на века (1 част)

The Hangover Poster 2009

The Hangover Poster 2009

08 Ноември 2017

Последните години жанровете доста се смесиха и понякога е наистина трудно да определиш кой филм какъв е. През 80-те и 90-те години беше далеч по-лесно, когато границите бяха ясно поставени, но това време отмина безвъзвратно и днес често под едно заглавие може да видите цял ред, изпълнен с определения като „драма“, „комедия“, „трилър“, „хорър“… 

Понякога просто не разбираме как успяват да ги смесят всичките. Затова и е доста трудно да определим кои точно филми да сложим сред представителите на комедията на 21 век, но все пак ще се опитаме да поставим някои правила.

Първо, поради естеството на рубриката, сме се спрели на широко известни филми и сме пренебрегнали шедьоврите на „елитарното“ кино. Също така сме се опитали да наблегнем на филмите, които предимно са комедии, а не са смесици от жанрове. 

Вижте още: Отсам екрана: Най-великите роли на Леонардо ди Каприо

Така например фантастичните филми или пък „марвелските“ сме ги изключили, въпреки че изобилстват от хумор. Не сме включили и безспорни шедьоври като „Полунощ в Париж“ или „Изгори след прочитане“ заради факта, че филмите са трудно определими като жанр и сметнахме, че не върви да ги пишем „комедии“. Оставили сме настрана и анимациите, поради техните особености и това, че по-скоро принадлежат на друга типизация.

След всичко това, представяме ви първите пет от десетте комедии, които се отличиха на фона на останалите, откакто календарът превъртя единицата.

„Последният ергенски запой“ (2009)

Комедията не се понрави на всички, но и най-върлите й критици не могат да отрекат, че постигна страхотен успех. Спиращ се на последиците от традиционното ергенско запиване, филмът през повечето време оставяше на зрителите да си представят какво щуро парти е било, а главните герои само си търпяха последиците от него. Иновативната идея се оказа успешна и публиката препълни салоните.

Вижте още: Отсам екрана: Забранените сериали!

С бюджет от 35 млн. лентата докара само от кината близо половин милиард, което беше невероятен успех. Също толкова добре се представи и на „червения килим“, като спечели „Златен глобус“ за „Най-добър филм – комедия или мюзикъл“ (а това е рядкост за подобни филми) и отнесе номинация за БАФТА заради добрия си сценарий. Последваха и две продължения, което само говори за популярността на лентата.

„40-годишният девственик“ (2005)

Това е един от филмите, в които изгря звездата на Стив Каръл. Макар да не е кой знае какво като реализация, то идеята се понрави на хората и лентата прибра значителни средства от кино салоните, особено като се има предвид, че от нея не се очакваше да е хит. В поп-културата този филм си остава някак емблематичен заради добрите си лафове и пиперливата тема, което му отрежда място в много класации като нашата.

Иначе, ако трябва да сме честни, откъм качества не е нещо особено.

„Борат“ (2006)

„Борат“ е абсолютен феномен не само в жанра, но и в киното като цяло. Със сигурност подобно нещо няма прецедент. Хуморът в тази лента не познава граници и задръжки и не просто отива отвъд добрите нрави, ами и ги оставя далеч, далеч зад себе си. Кое е по сценарий - трудно можеш да кажеш, но имаш чувството, че всичко е съвсем истинско и това го прави още по-невероятен за гледане.

Вижте още: Отсам екрана: Най-мрачните тайни на Холивуд

Може би няма да го намерите смешен, но ще го намерите „различен“ – това е сигурно.

Експериментът с този филм се оказа толкова сполучлив откъм приходи и като популярност, че последваха още няколко от този род, но те си останаха като „копие на оригинала“ и вече нямаха същото влияние.

„Гранд хотел Будапеща“ (2014)

Този филм всъщност е представител точно на „елитарното“ кино и обиколи всички фестивали и културни колонки на вестниците, но си позволяваме да го включим, защото си е чиста комедия и се хареса на широката аудитория не по-малко, отколкото на критиците.

Един от най-добрите филми на легендарния режисьор Уес Андерсън, „Хотел“-ът е изключително смешен и пъстър, като всички познати клишета в хумора сякаш бяха префасонирани и им беше вдъхнат някогашният живец от старите ленти.

Сюжетът е достатъчно сложен, за да не обижда интелекта на зрителя, но това не му пречи да изобилства от смешни сцени. И въпреки че в „Гранд хотел Будапеща“ е вплетено много като смисъл, филмът спокойно може да бъде приет като „развлечение“.

"Суперяки" (2007)

Тийнейджърските комедии от Щатите са пълни клишета и сценариите им са на ниво „порно филм“. Но „Суперяки“ е точно изключението в правилото. Актьорите са много добри (тук изгря звездата на Джона Хил), историята е достатъчно сложна, а персонажите са направо разбиващи. Дори скечовете не са обичайните плоски простащини, които никой освен братего американеца не намира за забавни.

Въобще „Суперяки“ заслужава да бъде емблема за комедиите в Щатите и май почти минава за такава. Все пак с 20 млн. бюджет успя да изкара почти 170 млн. само от киносалоните.

Жалко, че така и не достигна до продължение, но пък може и да е за добро.

Очаквайте и останалите 5 топ комедии на века следващата седмица.

Вижте още:

Отсам екрана: Пет военни филма, които задължително трябва да гледате

Отсам екрана: Какво се крие зад „Игра на тронове”?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща