Отсам екрана: Модерните ситкоми, по които всички полудяха

CBS

CBS

11 Октомври 2017

След като миналата седмица посветихме материал на най-добрите ситкоми в историята, решихме, че е редно да обърнем внимание и на съвременните представители на жанра.

За съжаление, изборът този път се оказа доста труден, тъй като много малко от сегашните комедийни сериали са на път да се превърнат в култ като „Бар „Наздраве“ или „Приятели“.

Въпреки това избрахме да ви покажем петте смешни шоута, които вярваме, че са каймакът на съвременната телевизия. Критериите, по които ги избрахме, отново са същите – рейтинги, престижни награди, ревюта и разбира се – оценката на зрителите.

5. „Атланта”

Макар да не е особено известен в България, „Атланта“ безспорно е сред най-добрите предавания, които може да гледате на малкия екран днес. Сериалът разказва за двама братовчеди, които се опитват да пробият на рап сцената.

Както се досещате, атмосферата в шоуто е изцяло базирана на хип-хоп културата в Щатите. Ако сте фен на гето майтапите, рап музиката и като цяло всичко, което идва от не дотам бляскавите квартали на големите американски градове – това е вашият сериал.

„Атланта“ засега е още на първия си сезон, но вече е подновен за втори, а сред престижния списък с постижения, личат 2 „Златни глобуса“ и 2 „Еми“-та.

4. „Силициевата долина“

Това със сигурност е любимият сериал на всички хора от ИТ сферата. Шоуто на HBO се върти около група млади програмисти, които се опитват да стартират своя компания в Силициевата долина.

Разбира се, големите играчи бързат да стъжнят живота на главните герои, защото в бизнеса за милиарди всеки е склонен да съди всеки за каквото му хрумне. Но пък и купоните си струват, де…

„Долина“-та вече четвърти сезон блести с невероятна креативност и от година на година шоуто става все по-популярно сред зрителите. Майтапите са остри и със сигурност не гонят „политическа коректност“, което е един от големите плюсове на сериала.

Дори да не сте особен фен на съвременните технологии, то това не бива да ви спира, защото ситуациите в „Силициевата долина“ са достатъчно разнообразни, че да ви се харесат, дори да изключвате компютъра си посредством дърпане на щепсела от контакта.

3. „Модерно семейство“

Имаше време, в което „Модерно семейство“ беше буквално абонирано за наградите „Еми“, които са нещо като „Оскарите“, само че за телевизия. И това изобщо не беше незаслужено. Шоуто успя да съхрани атмосферата на класически ситком и в същото време да избяга от всички познати ни клишета.

Ако не сте го гледали, то определено трябва да му отделите някой и друг час, защото пропускате истинска съвременна класика.

„Модерното семейство“ се състои всъщност от три семейства – възрастният американец с младата латино-американка и дебеличкото им хлапе, една симпатична гей-двойка, току-що осиновила азиатче, и едно… стандартно семейство. Е, да, още се случва!

Хуморът е страхотен и въпреки че майтапите не са остри и не стъпват на брутални и груби случки, то това не им пречи да бъдат свежи и нетипични.

Персонажите, нещото, на което ситкомът основно залага като жанр, станаха без изключение любимци на телевизионните зрители. В съвременните комедийни сериали обикновено виждаме неприятни герои, които са смешни в своите почти гротескни черти, но тук е обратното. Недостатъците на героите не са такива, че да им придават негативни краски в образите. Още нещо, което напомня на старите комедийни шоута и което днес липсва на много от зрителите.

За награди тук няма особен смисъл да говорим, защото просто няма да ни стигне трафикът. Шоуто има близо половин хилядарка откъм статуетки и номинации.

2. „Вице”

„Вице” е безспорно тежката артилерия на HBO в последните години, заедно с „Игра на тронове“ и още няколко многомилионни продукции, с които телевизията се гордее. Разбира се, откъм комедийно шоу, то просто няма еквивалент.

Сериалът разказва за вицепрезидентката  (не сме убедени, че е редно да го пишем така, но го правим с цел да ни разберете по-добре) на САЩ и нейния антураж от амбициозни млади колеги. Шоуто е с типичния брутален и гаден хумор, примесен обаче и със стабилна доза политическа сатира, което прави сериалът уникален по рода си.

В главната роля Джулия Луис-Драйфус блести всяка година и обира почти всички важни награди. Последните няколко години сериалът печели и престижното отличие за „най-добър комедиен сериал“ на наградите „Еми“.

1. „Теория за Големия взрив”

Всъщност е почти нечестно спрямо останалите в тази класация, защото Big bang theory на практика не може да бъде дори доближен към днешна дата от който и да е сериал. Да ви обясняваме за какво се разказва, би било излишна загуба на време.

Шоуто е абсолютен хит в САЩ, като рейтингите удрят тавана всеки път, когато от CBS пуснат нов епизод. Дори повторенията му по кабелните телевизии направо размазват откъм зрителски интерес. Излъчва се в 77 страни, сред които Шри Ланка, Сингапур, Никарагуа, Фиджи … с други думи почти навсякъде, където има телевизор.

Поради факта, че шоуто е стабилно обърнато към „нърд” културата, фен базата му е изключително лоялна и редовно скечове и смешки от епизодите в последствие придобиват култов статут в поп-културата на Щатите (а и не само).

„Теория“-та наскоро навлезе в 11-тия си сезон, но отсега се знае, че ще има и следващ, а по всяка вероятност след това телевизията ще поиска и още нови епизоди, защото интересът не личи да спада.

Макар шоуто още да не е завършило, то със сигурност вече може да претендира за легендарен статут и безспорно е най-добрият комедиен сериал, който може да гледате днес.

Вижте още:

Отсам екрана: Ужасите, които промениха всичко

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща