Отсам екрана: ''Лигата на справедливостта''… или защо не трябва да ви пука за тъпи оценки

Justice League (2017)

Justice League (2017)

22 Ноември 2017

Без значение дали сте фен или не, то няма как да не сте разбрали, че преди няколко дни излезе „Лигата на справедливостта“, тъй като филмът е от онези събития, които всмукват цялото внимание като черна дупка. 

По всяка вероятност сте чули и разочарованите възгласи на критиката, която изрева още миналата седмица след първите прожекции за привилегированите люде от медиите. Лентата, която се очакваше да е събитието на лятото, беше съсечена още преди да се появи на екран, а късно в неделя още един студен душ се изля връз супер героите, когато се разбра, че „Лигата“ е спечелила под 100 млн. в САЩ за уикенда, което си е тотален провал отвсякъде.

И тук е моментът да си припомним колко беше хубаво преди бързия интернет, когато не ни занимаваха с критика, rotten tomatoes и IMDb оценки, а пък за бюджетите и представянето в бокс-офиса не давахме и пет пари. Просто гледахме филмите за удоволствие, без да обсъждаме след това с куп непознати „режисьорското решение във финалната сцена“ и „качеството на диалога във второ действие“. 

Вижте още: Отсам екрана: Най-мрачните тайни на Холивуд

И като човек, който просто обича киното, ви съветвам да оставите на мира (за да не казвам къде да ги пратите) критиците и разбирачите и просто да отидете, за да се забавлявате за два часа с „Лигата на справедливостта“. Ако сте дете, раснало някъде през деветдесетте години, то и за вас това трябва да си е сбъдната детска мечта и няма защо да давате на някой многознайко да ви скапва кефа или да ви натрапва мнението си.

Интересното е, че същата вълна от недоволство се надигна миналата година с „Батман срещу Супермен“, който бе изкаран едва ли не дъното в този жанр, помнещ чутовни издънки. Днес, ако питате феновете, те ще ви кажат, че това им е сред любимите филми. Впрочем, „Лигата на справедливостта“ също е харесван от по-голямата част от запалените почитатели на DC Comics. И ако се загледате в оценките, ще видите, че всъщност масовото мнение на зрителите хич не съвпада с убийствените ревюта.

Много болезнена истина е, че когато ревюиращите се запътят към кино салона, те имат определени очаквания от филма според неговия жанр. И когато някой си позволи да мръдне от „правилата“, просто бива отхвърлен. А DC и Уорнър Брос се опитаха да сменят цялостната концепция на супергеройските филми. От шарени и забавни те искаха да ги направят мрачни и сериозни. Вместо да са „забавление за всеки“, Зак Снайдър и компания се опитаха да угодят на запалените фенове. Искаха да има мрачна атмосфера, сериозни персонажи и комплексни сюжетни линии.

Вижте още: Отсам екрана: Забранените сериали!

Да, това беше риск, който не се оправда. Филмовата вселена на DC беше размазана от критика, а в бокс-офиса не се представи на необходимото ниво. Откровено казано, всичко дотук - с малки изключения, си е провал от финансова гледна точка. И въпреки това вярвам, че ще дойде време и на целия този филмов проект ще се погледне по същия начин, по който се гледа на „Батман срещу Супермен“ сега – ще бъде признато, че филмът не заслужаваше цялата критика, ще бъде признато, че студиото е сбъркало, като е накарало режисьора да ореже излишно филма си ( и по този начин да го съсипе до голяма степен) и че в крайна сметка положителните неща са повече от негативите.

Ако трябва да се оплача от нещо, то е чисто фенски, че от Уорнър Брос сведоха глави пред критиката и не се вслушаха във феновете си. „Лигата на справедливостта“ беше презаснет отчасти, сценарият беше променен, накрая беше и стабилно орязан и цялостната му атмосфера беше направена „по-светла“, за да се угоди на хора, които така и не можаха да свикнат с идеята, че подобен филм може да кривне встрани от стереотипа, който „Марвел“ наложиха. И като пиша това, се надявам да не бъда разбран погрешно, аз харесвам ужасно много филмите на „Марвел Студио“, но не смятам, че това е единственият начин, по който може и трябва да се подхожда към продуктите от този жанр.

В резултат на гореспоменатото рязане и преправяне, „Лигата“ изглежда малко разхвърляна в стилово отношение, малко хаотична на места и определено действието доста „препуска“ на моменти. Интересното е, че към днешна дата по-запалените почитатели правят петиция в интернет, с която искат от студиото да пуснат първоначалната версия на филма, тази на Зак Снайдър. Защото това, което гледате в момента по кината, е всъщност смесица от виждането на двама режисьори – Снайдър и Джос Уидън. Вторият се включи по-късно и преправи сериозна част от лентата.

Вижте още: Отсам екрана: Модерните ситкоми, по които всички полудяха

Но това са от „онези“ подробности, дето уж трябва да си останат скрити за зрителите. А за „Лигата на справедливостта“ се знае повече отколкото за който и да е филм. Буквално се разискват всякакви неща, свързани с процеса по заснемането му, което в този случай само отнема от удоволствието.

Ако сте тръгнали да търсите кусури на филма, ще му ги намерите. Ако се вглеждате във всеки кадър за изрязания компютърно мустак на Супермен, ще го забележите без проблем. А за по-запаления фен няма да е трудно да различи и къде е материалът на Снайдър и къде е този на Уидън. Но защо ви е всичко това? В крайна сметка филмите са, за да ни носят приятни емоции и този го прави. Всичко друго е просто излишен шум.

Вижте още:

Отсам екрана: Ужасите, които промениха всичко

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща